Podvodů u ojetých aut z dovozu stále přibývá. Na co si dát pozor?

30. 3. 2011 – 13:45 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podvodů u ojetých aut z dovozu stále přibývá. Na co si dát pozor?
Dochází hlavně k manipulaci s údaji v dokladech vozů, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

U vozidel z dovozu dochází velmi často k falšování dat roku výroby. Informovala o tom ve středu společnost Cebia.

Díky mezinárodním internetovým serverům s ojetými vozidly a přebytku nabídky ojetin nad poptávkou došlo k vyrovnání jejich cen prakticky v celé EU. "Naši zákazníci se nás pravidelně ptají, jak je možné dovézt ojeté vozidlo a vydělat na něm v řádech desetitisíců korun, když ceny jsou všude stejné? Český národ byl, je a bude vynalézavý a vždy si nějakou cestičku najde. V rámci rozsáhlé analýzy, kterou jsme provedli na širokém vzorku ojetých vozidel, jsme ověřili naše podezření na nebezpečné praktiky a pozměňování údajů v dokladech dovezených vozidel prováděné některými dovozci, díky kterým si tito nepoctivci přijdou navíc na 10 tisíc až 30 tisíc korun, podle typu a stáří vozu, během několika málo minut," uvedla Petra Stumpfová ze společnosti Cebia.

Jaké jsou aktuálně nejčastější podvody při prodeji ojetých automobilů?

Nejčastější podvody u ojetých automobilů a na co si dát pozor

Jaké jsou aktuálně nejčastější podvody při prodeji ojetých automobilů?

Podle ní pak dochází k manipulaci s údaji. Dovozce přiveze ze zahraničí ojeté auto, u kterého je v zahraničním technickém průkazu uveden datum první registrace 12. 3. 2006. Datum na dokumentu upraví na 12. 3. 2007, technický průkaz okopíruje, aby změnu nebylo možno očima rozeznat, a s kopií jde na dopravní úřad auto zaregistrovat. A protože všude se nějaký "známý" najde, vozidlo zde zaregistrují jen na základě kopie technického průkazu. Datum první registrace pak figuruje jako stáří vozidla a určuje jeho hodnotu, která výrazně po tomto omlazení stoupne.

<%Anketa97%>

"Zarážející ale je, že přestože ministerstvo dopravy tvrdí, že není možné zaregistrovat dovezené vozidlo pouze s kopií technického průkazu a že vždy musí být předložen jeho originál, zjištěná praxe je bohužel jiná. Skutečnost je ještě o to horší, že ani nikdo neprovádí kontrolu pracovníků dopravních úřadů, zda svoji práci vykonávají dle příslušné metodiky či nikoliv," dodala Stumpfová.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články