Pojištění automobilů zlevňuje, zájem o něj roste

26. 10. 2010 – 20:07 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojištění automobilů zlevňuje, zájem o něj roste
Důvodem poklesu pojistného u motorových vozidel je vysoké konkurenční prostředí mezi pojistiteli, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Průběžné výsledky členů České asociace pojišťoven (ČAP) za 3. čtvrtletí letošního roku potvrzují předchozí trendy. Mírně klesá předepsané pojistné především u motorových vozidel.

Za první tři čtvtletí oproti stejnému období loňského roku stoupl počet smluv v pojištění motorových vozidel o bezmála 2 %, což je důkazem oživování ekonomiky a s tím spojeným nákupem vozů. Podíl na růstu objemu sjednaného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou z provozu vozidla má i aktivní vymáhání dluhů za nepojištěné vozy ze strany České kanceláře pojistitelů.

Na druhé straně však výrazně klesl objem předepsaného pojistného. „Jednoznačným důvodem poklesu předepsaného pojistného u pojištění motorových vozidel je tlak spotřebitelů na cenu pojistného, respektive vysoké konkurenční prostředí mezi pojistiteli“, říká Tomáš Síkora, výkonný ředitel ČAP a dodává: „Otázkou však je, jak dlouho tento trend ještě vydrží vzhledem k výraznému růstu škodního průběhu v oblasti škod na zdraví a v některých případech i rozšířené nabídce pojistitelů kvalitnějších asistenčních služeb, kterou velmi vítám“.

Zvýšený zájem trhu lze sledovat v segmentu pojištění majetku. „V letošním létě nás živly skutečně nešetřily, což přimělo pravděpodobně občany přehodnotit svůj postoj k pojištění majetku a sjednat si pojistnou ochranu“, říká Tomáš Síkora. „Z pohledu kvality pojistného krytí se však nejedná o žádný významný pozitivní posun. Trend podpojištění majetku stále trvá.“

Kam dál?

- Povinné ručení vám možná zdraží nový nápad ministerstva vnitra

- Nejčastěji bourají řidiči z Prahy a Ústí nad Labem

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články