Pojištění: Rizikové sporty Čechy přitahují, hlavně muže ve středním věku

8. 7. 2009 – 18:36 | Životní pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojištění: Rizikové sporty Čechy přitahují, hlavně muže ve středním věku
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Sporty, které dříve byly doménou odvážlivců a nadšenců si nachází stále častěji cestu mezi širší populaci. S tím souvisí i rostoucí zájem klientů o uzavření cestovního pojištění pro rizikové sporty. Nejčastějším provozovatelem této zábavy jsou muži kolem 35 let.


Poptávka po pojištění na takzvané rizikové sporty podle pojišťoven dlouhodobě roste. „V loňském roce se objem uzavřeného pojištění navýšil oproti roku 2007 o čtvrtinu. V letošním roce očekáváme další zvýšení počtu uzavřených smluv,“ potvrzuje Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů ČSOB Pojišťovny.

- Golf je na vzestupu, vznikají extrémní hřiště

Velkou popularitu zažívají, kromě již běžných sportů jako je potápění nebo windsurfing, i nové sporty typu zorbing nebo zdolávání zajištěných cest typu via ferrata.

Mezi rizikové sporty patří například: parašutismus, parasailing (létání na padáku za lodí), canyoning s přiměřenou výstrojí za účasti odborného instruktora, yachting a plachtění, sjíždění náročných terénů na kole, skialpinismus do 5 000 m n. m. včetně, vysokohorská turistika do 5 000 m n. m. včetně, potápění s použitím samostatných dýchacích přístrojů do hloubky 40 m včetně, speleologie

Zvýšený počet připojištění na rizikové sporty je výrazný zejména v letních měsících. „Nárůst za období červen až srpen loňského roku dosáhl v porovnání se stejným obdobím v roce 2007 třetinového růstu,“ říká Jaroslav Král a pokračuje: „letošní rok v tomto směru nebude výjimkou.“ I přes tento nárůst však pojištění pro rizikové sporty tvoří pouze tři procenta z celkové produkce cestovního pojištění.

Rizikové sporty nejsou výsadní doménou mužů, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ze všech uzavřených smluv v loňském roce představovaly čtvrtinu pojištěných ženy. A i nadále se dá očekávat, že se tento poměr ještě zlepší v jejich prospěch. Posun však nastává také ve věku pojistníka. Průměrnou osobou, která si u pojišťovny uzavře připojištění na rizikové sporty, je muž kolem 35ti let.


Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články