Pojištění: Rušení pojistek v době krize je hazard

23. 3. 2009 – 10:55 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojištění: Rušení pojistek v době krize je hazard
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Česká asociace pojišťoven (ČAP) varuje před unáhleným rušením pojistných smluv jako jedním z úsporných řešení v době tíživé finanční situace. Podle asociace každé předčasné ukončení sjednané smlouvy znamená nedodržení pojistných podmínek a pro klienta ztrátu, nikoli úsporu.





- Pojišťovny: Pátek 13 není nejhorším dnem
- Povinné ručení: Na co včechno se vztahuje?
- Za loňský rok eviduje Pojišťovna České spořitelny nárůst pojistných událostí o 22 %
- V ČR přibývá vážnějších úrazů s trvalými následky
- Počet úrazů na horách každoročně roste, pojistěte se, radí pojišťovny
- ČSOB Pojišťovna loni odhalila podvody za 40 milionů

„Pojištění nelze srovnávat s žádným spotřebním výdajem, chrání nás i naše blízké proti nečekaným rizikům, která nám mohou zásadně zkomplikovat život, “ říká Tomáš Síkora, výkonný ředitel ČAP.

Životní pojištění je produkt dlouhodobého charakteru a každé předčasné ukončení sjednané smlouvy znamená nedodržení pojistných podmínek a pro klienta ztrátu, nikoli úsporu. Kromě výplaty předem stanovené částky ztratí klient jistotu pojistné ochrany a krytí klíčových životních rizik. Průměrná platba na kapitálové životní pojištění činí podle statistik ČAP v současné době 500 Kč měsíčně, což odpovídá pojistné ochraně na dobu 27 let ve výši pojistné částky 230 000 Kč. Tato suma kryje rizika, která ohrožují zdraví a životy lidí. Vzhledem k průměrnému platu v ČR a k širokému krytí rizik – např. smrti živitele rodiny, úrazu, trvalých následků a invalidity – je pak částka vynaložená na pojištění skutečně minimální. Pokud přijde živitel rodiny o zaměstnání a nebude schopen dostát svým závazkům například v souvislosti s financováním své nemovitosti, těžko se rodina obejde bez pojištění neschopnosti splácet takový úvěr. Přitom jej v současné době lze sjednat, v závislosti na výši úvěru, již přibližně od 200 Kč měsíčně.

Stejně důležité je i pojištění majetku. „Majetek a jeho hodnota se nesnižují. Co se naopak bohužel neustále zvyšuje, jsou rizika,“ upozorňuje Síkora. Při průměrné pojistné ochraně domácnosti ve výši 500 000 Kč, stojí pojištění zhruba 2 000 Kč ročně. V případě neuváženého vypovězení takové smlouvy a následné škodní události vyžadující statisícové částky musí postižený řešit veškeré náklady z vlastních zdrojů. „To jsou právě situace, které mohou zásadně ovlivnit finanční stabilitu rodiny. A jen málokdo má dostatek peněz, aby uvedl třeba kompletně zničený byt do původního stavu sám, bez pomoci pojištění,“ upozorňuje ředitel ČAP.

Před učiněním rozhodnutí změnit dosavadní postoj k pojištění může být zpravidla v důsledku ekonomických důvodů – nezaměstnanosti, snížením příjmu apod. – je vhodné řešit vzniklou situaci se svou pojišťovnou. Ta vždy pomůže nalézt optimální alternativu, aniž by pojistník musel utrpět výrazné finanční ztráty a došlo zásadním způsobem k narušení jeho pojistné ochrany. V případě finanční tísně se pojištění vyplatí upravit, než ho rovnou vypovědět.

Rušení pojistné smlouvy je nejméně vhodné řešení k dosažení finanční stability, vždy je lepší hledat jiná, bezpečnější řešení,“ zdůrazňuje závěrem Síkora.


Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články