Pojistit se může firma proti hackerům i únosu klienta

21. 5. 2013 – 19:59 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojistit se může firma proti hackerům i únosu klienta
Na začátku letošního března zaútočili hackeři na zpravodajské servery iDnes.cz, iHned,cz, Novinky.cz, Lidovky.cz a denik.cz. Na druhý den pak počítačový piráti zaútočili na největší český vyhledávač Seznam.cz a následně se zaměřili na servery velkých bank | zdroj: NašePeníze.cz

V posledních měsících zasáhlo několik počítačových útoků mobilní operátory a bankovní nebo zpravodajské servery. Kybernetické pojištění rizik jako první v Česku chce pomoci firmám s krytím nákladů, které jim vzniknou při hackerském útoku, říká Marko Antič ze společnosti AIG Europe Limited.

Kybernetická útoky jsou součásti každodenního rizika. "Všichni používáme "chytré" telefony, tablety a počítače a sdílíme data. "Kybernetický terorismus se chápe jako cílený útok na data a následné jejich zveřejnění, zničení zablokování či ztráta. Rizika, která společnosti nejvíce z hlediska kybernetiky ohrožují, jsou například ztracený a ukradený hardware a software, ale také velmi často bývalí a neloajální zaměstnanci, kteří se mohou mstít," říká Antič.

Podle něj dnes už prakticky neexistuje společnost, která by nepracovala s daty prostřednictvím informačních technologií. "Proto je pojištění CyberEdge koncipováno tak, aby jej mohly využít všechny typy společností od těch nejmenších až po ty největší," vysvětluje důvod vzniku pojištění Antič s tím, že nezáleží na oboru, ve kterém firma podniká.

 

Pojistit si výpadek serveru nebo i únos klienta

 

Hackerské útoky mají dopad na reputaci společnosti, na řízení IT a také zejména na finance. Pojištění CyberEdge obsahuje v základním nastavení finanční zajištění v důsledku neoprávněného nákládání s údaji. "Pojištění má pomoci při zneužití osobních údajů, důvěrných informací vaší nebo subdovatatelské společnosti," řekl Antič.

 

Dále se společnost může pojistít proti krytí nákladů spojených s udělením sankcí a pokut dozorovými orgány a v nespolední řadě je zde i úhrada výdajů na odborné služby. "Volitelně si společnost může také rozšířeně pojistit výpadek serveru či únos a vydírání klienta ve spojení s kyberkriminalitou nebo zveřejnění digitálního obsahu," doplnil Antič.

 

Poslední útoky stály miliony korun

 

Na začátku letošního března zaútočili hackeři na zpravodajské servery iDnes.cz, iHned,cz, Novinky.cz, Lidovky.cz a denik.cz. Na druhý den pak počítačový piráti zaútočili na největší český vyhledávač Seznam.cz a následně se zaměřili na servery velkých bank. Mimo provoz tak byly webové stránky a internetové bankovnictví České spořitelny, Komerční banky, ČSOB nebo Raiffeisenbank. Mezi napadenými institucemi byla i pražská Burza cenných papírů a pražská energetická burza.

 

Podle odborníků stály postižené společnosti útoky necelých deset milionů korun. "Významné riziko z pohledu případné ztráty osobních dat tyto útoky sice nepředstavovaly, ukázka síly hackerské komunity a jejích možností to však byla zajímavá," komentoval dění posledních dní Tomáš Kuča, partner v oddělení Řízení společnosti PwC ČR.

 

Mnohé firmy se proto ve stínu událostí z minulých týdnů rozhodly investovat miliony korun do zlepšení svého zabezpečení, aby se do budoucna podobným útokům ubránily. Účinnost těchto investic je však podle PwC přinejmenším nejistá.

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články