Pojistit si můžete i svatbu. Co vám to přinese?

27. 4. 2011 – 18:24 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojistit si můžete i svatbu. Co vám to přinese?
Svatební pojištění je v zahraničí zcela běžným typem pojištění, který chrání finanční zájmy snoubenců, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Již tento pátek bude celý svět sledovat královskou svatbu  ve Westminsterském opatství v Londýně. Svatby, nejen ty  královské, a s nimi spojené radovánky však přinášejí také zcela výjimečná rizika. Dá se vůbec svatba pojistit? Podle pojišťoven ano!

Co si můžete na svatbě pojistit?

Počínaje špatným počasím, přes její zrušení a nemoci svědků až po ztracená zavazadla na následné svatební cestě, či odcizený snubní prsten nebo jiný šperk obdržený jako svatební dar. S těmi všemi riziky si dobré pojištění dokáže poradit.

Může vás zajímat:

- Svatba a rozpočet... nákladný zásah do rodinných financí

- Náklady na svatbu o 50 lidech jsou 100 tisíc, šetříme na ni přes rok

- Novomanželská půjčka. Splňujete nároky na poskytnutí?

TIP: Vzory smluv > Předmanželská smlouva

Když místo slunce přijde kalamita

Svatební pojištění je v zahraničí zcela běžným typem pojištění, který chrání finanční zájmy snoubenců. Například ve Velké Británii se pojišťuje každý pátý pár, možná proto, že za svatbu průměrně zaplatí 16 – 25 tisíc liber. Podle průzkumu Allianz pojišťovny v České republice využije některého z typu pojištění vztahujícího se ke svatbě pouze každý čtyřicátý pár. Svatební pojistku lze upravit na míru přesně podle dané události, takže mezi volitelná připojištění patří pojištění odpovědnosti, nebo pojištění proti zrušení nebo nekonání svatby, a to i na exotických místech, jako například v Karibiku. Další možností je pojistit oslavu jako standardní velkou událost, zahrnující speciální vybavení, catering, či živou hudbu.
Co všechno může svatební den pokazit? Špatné počasí, zkažené jídlo, výpadek elektrického proudu… „V individuálních případech dokážeme sjednat pojištění nekonání svatby například z důvodu živelné pohromy, stejně jako pojištění odpovědnosti například za poškození šatů,“ uvedl Zdeněk Kučera, ředitel úseku pojištění majetku a odpovědnosti Allianz pojišťovny.

Bezpečné líbánky s pojištěním bez limitu

Mnoho novomanželů volí pro svatební cestu daleké destinace, a proto čelí i specifickým rizikům. Adekvátní pojištění pak kryje náklady na léčbu, nebo případnou repatriaci. “Pokud je cesta plánována v rámci Evropy, je kromě karty evropského zdravotního pojištění účelné mít s sebou i kartičku cestovního pojištění. Díky ní ušetří novomanželé nejen čas a peníze, pokud v zahraničí onemocní, nebo se jim stane úraz,” říká Hana Páleníková, vedoucí oddělení správy smluv cestovního pojištění Allianz pojišťovny.

“Co se týče ostatních částí světa, s naším pojištěním není nutné zohledňovat skutečnost, že lékařské poplatky mohou být například v USA nebo Kanadě značně vyšší, protože pojištění léčebných výloh poskytujeme cestovatelům bez jakéhokoliv limitu,“ dodává Páleníková. Pokud by se i samotný obřad konal v zahraničí, lze speciálně pojistit třeba šaty, šperky a další doplňky nevěsty, stejně jako storno svatební cesty.

Asistenční služba pomůže v nesnázích

Zrušit dlouho plánovanou a očekávanou svatební cestu není pouze nepříjemné, ale zpravidla je to i dost drahé, pokud není uzavřeno pojištění. Asistenční služby jsou připraveny pomoci svatebčanům nebo novomanželům v zahraničí nejen v případě nemoci nebo úrazu, ale také při ztrátě nebo poškození zavazadel během cesty, nebo při autonehodě.

Asistenční služba může hrát například hlavní roli při dopravní nehodě autobusu, který veze cestující na letiště, odkud měli odletět na dovolenou. Příklad: Řidič na mokré vozovce dostal smyk, narazil do svodidel, sjel do příkopu a převrátil se na střechu. V autobusu bylo zraněno deset osob, mezi nimi i dva novomanželé, kteří dostali zájezd do ciziny jako svatební dar od rodičů. Bohužel jejich svatební se cesta nekonala, protože se několik týdnů léčili. Oželeli sice slunění u moře, ale nepřišli alespoň o peníze za zájezd.

Mnohem šťastnější konec měl asistenční zásah u nehody vozidla s nevěstou při jízdě autem ke kostelu. Vůz zůstal nepojízdný ve škarpě, ale nikomu se naštěstí nic nestalo. Díky rychlému zásahu asistenční služby byla nevěsta přepravena přímo odtahovým vozem včas
a až před oltář.

Chraňte si prsteny

Jako důkaz závazku je pro manžele snubní prsten jedním z nejdražších šperků. Je proto vhodné zkontrolovat, zda běžné pojištění domácnosti kryje i tuto cennost spolu s ostatními šperky. „Pojištění domácnosti kryje proti běžným rizikům, jako je třeba krádež nebo loupež
i snubní prsteny, a to až do 40 % (do 10 % za jednu věc) z celkové pojistné částky na pojištění domácnosti, respektive do 60 % (15 % za jednu věc), pokud se nacházejí v uzamčeném trezoru. Výjimečné šperky mimořádné hodnoty, pro něž by tyto limity nebyly dostačující, je pak třeba pojistit na konkrétní pojistnou částku,“ doplňuje Zdeněk Kučera.

Mnohým potenciálním nebezpečím a nepříjemnostem svatebního dne lze správně zvoleným pojištěním předejít. Pojišťovny však přesto upozorňují, že některá rizika, plynoucí hlavně ze vztahu obou snoubenců, žádné pojištění na světě nezachrání.:)
 

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články