Pojišťovna bude proplácet lék, který pomáhá na rakovinu kůže

12. 6. 2013 – 22:16 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojišťovna bude proplácet lék, který pomáhá na rakovinu kůže
Pojišťovna v loňském roce dala na péči o pacienty s rakovinou kůže více než 170 milionů korun. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Rakovinou kůže trpí v České republice desítky tisíc lidí, jenom Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vloni evidovala 32 165 případů. Nyní přichází s novou nabídkou - svým klientům nabízí úhradu nového léku proti rakovině i proplacení vyšetření mateřských znamének.

Nový lék by měl prodloužit celkové přežití u pacientů v pokročilém stadiu rakoviny kůže, tvrdí pojišťovna. "Jde o vůbec první obdobný přípravek v Česku, doposud zde žádný takový lék nebyl," říká o medicíně s názvem "Zelboraf" mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Lék se bude používat ve specializovaných centrech, pojišťovna ho bude hradit od července. "Je určený pro skupinu pacientů s rozvinutým specifickým typem zhoubného nádoru kůže, kdy nelze přistoupit k operativnímu zákroku a nádor metastazoval," vysvětluje mluvčí. Léčba jednoho pacienta tímto medikamentem vyjde pojišťovnu přibližně na 2,5 milionu korun.

VZP se ale chystá i na podporu prevence proti zákeřné nemoci, bude zpětně proplácet 1500 korun, které pacient použije na vyšetření mateřských znamének. Z nich vzniká skoro polovina zhoubných nádorů. "Jejich vyšetřením se dá riziko vzniku rakoviny významně omezit. Platí přitom pravidlo, že čím dříve člověk k lékaři s podezřelým znaménkem přijde, tím větší má šanci na léčbu. Je-li melanom zachycen v prvním stadiu, je úspěšnost léčby téměř stoprocentní," vybízí občany k návštěvě lékaře Tichý.

Po kontrole znaménka si ale nesmíte zapomenout schovat účet, který posléze budete předkládat na kterékoliv pobočce VZP. Peníze vám následně budou proplacené. "Nabídka se vztahuje na preventivní onkologická vyšetření vyžádaná klientem a zaplacená a provedená v období od 1. 5. do 31. 7. 2013," upozorňuje mluvčí.

Pojišťovna v loňském roce dala na péči o pacienty s rakovinou kůže více než 170 milionů korun. Průměrný věk pacientů s melanomem je 54 let, pětina onemocnění metastazujícím melanomem se objevuje již před čtyřicítkou.

VZP se zprávou přichází několik dní před koncem možnosti změnit si zdravotní pojišťovnu. Pokud změnu nenahlásíte do konce měsíce, další možnost budete mít až k roku 2015.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články