Pojišťovny a penzijní fondy nebudou moci rozlišovat muže a ženy

16. 9. 2012 – 20:09 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojišťovny a penzijní fondy nebudou moci rozlišovat muže a ženy
I po změnách vynucených sjednocením evropské legislativy se ale hledisko pohlaví z pojišťovnictví úplně neztratí. Finanční ústavy ho budou moci dál používat jako obecný rizikový faktor., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Určení pojistného podle pohlaví nebo rozdílné výpočty důchodu z penzijního připojištění v závislosti na statistice úmrtnosti mužů a žen budou nejspíš minulostí. Sněmovna by měla projednat normu vyžádanou Bruselem, která od 21. prosince 2012 nerovné zacházení s pohlavím zakáže a bude ho trestat.

V praxi to bude znamenat, že ženám zdraží pojistky, v některých případech až o 80 procent. Dosud platily méně, protože se v průměru dožívají vyššího věku než muži a jsou pro pojišťovny méně rizikové.

Zákon o pojistné smlouvě dosud chápal zásadu rovného zacházení jen rezervovaně. Pojišťovny mohly pro stanovení výše pojistného a výpočet pojistného plnění používat kromě věku a zdravotního stavu i pohlaví.

Podobně penzijní fondy poskytující připojištění se státním příspěvkem mohly legálně upravovat výši důchodů podle úmrtnostních tabulek zvlášť pro muže a zvlášť pro ženy, které se statisticky dožívají vyššího věku.

TIP: Chcete odbornu radu jak spořit na penzi? Zajistíme vám zdarma nezávislého odborníka! Pošlete nám na redakce@nasepenize.cz své bydliště a telefonní spojení.

Po 21. prosinci letošního roku přímočaré pohlavní dělení podle novelizovaného zákona skončí, aspoň u nově uzavřených smluv.

Česká národní banka bude moci pojišťovnu za diskriminaci mužů nebo žen potrestat 100tisícovou pokutou, opakovaný prohřešek bude trestaný sankcí až do výše půl milionu korun. Ze zákona o penzijním připojištění se státním příspěvkem zase vypadne věta o možnosti použití rozdílných úmrtnostních tabulek mužů a žen. V takovém případě norma umožní potrestat penzijní fond až pětimilionovou pokutou.

Nic není tak horké jak se uvaří...

I po změnách vynucených sjednocením evropské legislativy se ale hledisko pohlaví z pojišťovnictví úplně neztratí. Finanční ústavy ho budou moci dál používat jako obecný rizikový faktor. Konkrétně budou moci pojišťovny dál používat data o pohlaví svých klientů pro výpočet rezerv a vnitřní stanovování celkového kmenového pojistného, stanovování výše zajištění, reklamu a marketing i životní a zdravotní pojištění.

Pojistitelům tak zůstane možnost zaměřit reklamu buď na muže, nebo na ženy. Nebudou moci ale odmítnout přístup ke konkrétním produktům jenom na základě pohlaví zájemce. Životní a zdravotní pojištění se sice nebude moci lišit u dvou různých osob se stejnou pojistnou smlouvou pouze z důvodu jejich pohlavní rozdílnosti.

Příkladem je rodinná anamnéza rakoviny prsu, která nemá stejný dopad na zdravotní rizika muže a ženy. Obezita je pak rizikovým faktorem, při jehož měření se používá poměr pas:boky, který není u žen a mužů stejný.

Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články