Pojišťovny lákají na výhody. Vyplatí se změna?

11. 1. 2017 – 13:51 | Zdravotnictví | red | Diskuze:

Pojišťovny lákají na výhody. Vyplatí se změna?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

I letos připravily české zdravotní pojišťovny v rámci preventivních programů pro své členy lákavé příspěvky na různé sportovní aktivity, preventivní vyšetření i zdravotnické kurzy. Na co všechno máte nárok?

Zdravotní pojišťovny každý rok přemýšlejí nad tím, jak co nejlépe zabránit vzniku závažných onemocnění - a to jak u dětí, tak u dospělých. Výsledkem tohoto usilovného přemýšlení jsou pak nejrůznější preventivní zdravotní programy, které mají pojištěncům pomoct žít zdravě.

Prevence onemocnění

Zdravotní pojišťovny se zaměřují hlavně na prevenci kardiovaskulárních a třeba onkologických onemocnění. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZPMVČR) nabízí příspěvek až 500 Kč na všechna vyšetření zde. S podobnými nabídkami přichází i VZP, VoZP (detaily zde) nebo Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (zde).

"Letošní novinkou pro všechny pojištěnce nad 18 let je možnost získat až 1 000 Kč na kurz první pomoci nebo kurz nácviku kardiopulmonální resuscitace, který si uhradíte a absolvujete. Tyto kurzy organizuje např. Český červený kříž," láká mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Očkování

Zajímavé finanční částky si můžete u VZP nechat vyplatit i po očkování, které není hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Na výběr je příspěvek na očkování proti chřipce (až 150 Kč), klíšťové encefalitidě (až 500 Kč), meningokokovým nákazám (až 500 Kč, u dětí až 2 500 Kč), žloutence, aj.

ZPMVČR nabízí na očkování infkečních onemocnění až 600 korun (více o programu zde), VoZP až 400 Kč (informace zde), ČPZP dokonce až 1500 Kč (více zde).

Pohyb a ozdravné pobyty

Od VZP můžete vy i vaše děti získat až 500 Kč na různé pohybové aktivity (nebo na sestavení jídelníčku od praktického lékaře, obezitologa, diabetologa či nutričního terapeuta). Zdraví bezpříspěvkoví dárci krve pak snadno získají příspěvek až 1 000 Kč na rehabilitační / rekondiční aktivity lázeňského typu (plavání, masáže, sauna, solná jeskyně, kryokomora, whirlpool apod.), nebo na léčivé přípravky a doplňky stravy s obsahem vitaminů a minerálů zakoupené v lékárně. Kapitolou samo o sobě je pak příspěvek až 2500 korun na odvykání kouření. Přehled všech příspěvků VZP a podmínek jejich čerpání najdete zde.

ČPZP nabízí svým pojištěncům až 300 Kč na preventivní program Školky a školy v přírodě, 300 Kč na letní tábory a až 500 Kč na organizované plavecké kurzy. Poskytuje také až 500 Kč na sportovní prohlídky pro děti a dospělé. Více informací zde.

Plavání je i součástí programu VoZP. Pro kojence a batolata do dovršení věku 3 let lze jednou za rok poskytnout příspěvek na odborně vedené kurzy plavání do výše tisíc korun, dětem do 18 let jednorázový příspěvek až 300 Kč na plavecký výcvik, jednotlivé i permanentní vstupenky. Další příspěvky se týkají ale i léčebného tělocviku, cvičení rodičů s dětmi, aj. Jednou za dobu povinné školní docházky může být poskytnut příspěvek do výše tisíc korun na ozdravný pobyt (lyžařský výcvik, škola v přírodě). Kompletní přehled zde.

ZPMVČR nabízí až 600 Kč dětem na sestavení jídelníčku u výživového poradce, ozdravný pobyt v přírodě  (školka v přírodě, lyžařský výcvik) nebo na sportovní preventivní prohlídky. Senioři dostávají až 200 Kč na plavání, nordic walking a jiná cvičení. Speciální program má i pro dárce krve, krevní plazmy a kostní dřeně, kterým nabízí příspěvek na lázeňskou léčebně rehabilitační péči nebo na multivitaminový preparát až šest tisíc korun (více zde).

Dentální hygiena

Loni hojně využívaný příspěvek VZP na dentální hygienu je letos určen pro ženy spadající do kategorie Maminky. To Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZPMVČR) myslí hlavně na zuby děti a mládeže a kromě příspěvku na nácvik dentální hygieny nabízí až 600 Kč na rovnátka. Na rovnátka se zaměřují i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) - v rámci Balíčku Zdravé zuby a oči nabízí příspěvek až 500 Kč (podmínky čerpání zde) - a Vojenská zdravotní pojišťovna (VOZP) - příspěvek až 2400 Kč (více informací zde).

Zdroje:
MED, Zdravotní pojišťovny

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články