Pojišťovny nás okrádají. Ví, že se lidé nebudou soudit

18. 2. 2013 – 0:03 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojišťovny nás okrádají. Ví, že se lidé nebudou soudit
Nezaviněně dojde k autonehodě, ovšem pojišťovna viníka nehody neuhradí celou cenu náhradního dílu, když od jeho ceny odečte částku s ohledem na stáří vozidla či počet ujetých kilometrů. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poradenská linka časopisu dTest zaznamenala telefonáty stěžující si na pojišťovnu Kooperativa. Ta totiž dle slov nespokojených poškozených krátí jejich pojistné plnění při jimi nezaviněných autonehodách s odvoláním na tzv. amortizaci.

Časopis dTest s takovýmto postupem zásadně nesouhlasí, a proto oficiálně pojišťovnu Kooperativa vyzval ke zdržení se protiprávního jednání. V minulém roce časopis informoval širokou veřejnost o praxi českých pojišťoven, které i přes stanovisko Ústavního soudu neoprávněně krátí pojistné plnění z povinného ručení osobám, které nehodu nezavinily. Od té doby do jisté míry poklesl počet stížností evidovaných poradnou dTestu, ovšem i nadále mnohé pojišťovny neplní poškozeným v souladu se zákonem a obohacují se tak o značné sumy právě na jejich účet.

"Skokový nárůst stížností jsme zaznamenali v minulých týdnech na způsob vyřizování pojistných událostí pojišťovnou Kooperativa," říká Jan Votočka, právník časopisu dTest, a dodává: "Tato pojišťovna při výměně běžného náhradního dílu za nový v rozporu se zákonem snižuje pojistné plnění a cenu náhradního dílu proplácí jen zčásti."

Poškozený si pak rozdíl mezi cenou a výší plnění musí uhradit ze svého. Jde přitom o situaci, která se může stát každému.

Nezaviněně dojde k autonehodě, ovšem pojišťovna viníka nehody neuhradí celou cenu náhradního dílu, když od jeho ceny odečte částku s ohledem na stáří vozidla či počet ujetých kilometrů. Pojišťovny přitom argumentují možným bezdůvodným obohacením na straně poškozeného, který by tak zdarma přišel k novému dílu namísto jeho dílu staršímu.

"Lze jen stěží přepokládat, že by se cena havarovaného vozidla výměnou náhradního dílu zvýšila, právě naopak. Je tak nepřípustné, aby poškozený za chybu jiného musel doplácet ještě finančně. Pojišťovna musí uhradit všechny prostředky, aby bylo vozidlo použitelné tak jako před nehodou. A je-li k tomu nutná výměna dílu za nový, musí zcela uhradit i tu," vysvětluje závěrem Votočka.

Pojišťovna Kooperativa však není jedinou, která jedná v rozporu se zákonem a stanoviskem Ústavního soudu. Mnohé pojišťovny jednoduše spoléhají na to, že se poškozený s nimi nebude o finanční prostředky soudit, či nezákonnost vůbec namítat.

 Video: Amortizace - nezákonné praktiky pojišťoven

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články