Pojišťovny: Pátek 13 není nejhorším dnem

11. 3. 2009 – 8:35 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojišťovny: Pátek 13 není nejhorším dnem
Foto: Flickr.com | zdroj: NašePeníze.cz

V březnu nás čeká již druhý pátek 13. v tomto roce. Podle aktuálního průzkumu České pojišťovny téměř 70 % dotazovaných věří alespoň na některé pověry. Pátek 13. přitom patří mezi tři nejobávanější nosiče smůly. Proti pověrám však stojí statistiky pojišťoven, z kterých vyplývá, že pátek 13. je z hlediska počtu evidovaných škod dnem zcela podprůměrným. Průměrný počet denně hlášených úrazů byl například v loňském roce o více než 100 vyšší, než v pátek 13.


- Co dělat v případě autonehody?
-
Bankomaty v pátek 13. vydaly rekordní sumu peněz

Pokud se vám v pátek 13. zdá, že vám všechno padá z rukou a nic se vám nedaří už od rána, vězte, že nejste sami. Smůlu podle průzkumu nosí nejvíce černá kočka přes cestu, tu následuje rozbité zrcadlo a na třetím místě se umístil právě pátek 13.

\"Pod průměrem jsou kromě úrazů také škody na majetku, dopravní nehody nebo odpovědnostní škody. Jediným druhem škody, která se vyskytuje v pátek 13. nadprůměrně, jsou škody vodovodní, kterými jsou vytopené domácnosti, prasklé vodovodní roury a podobně,“ uvádí vrchní ředitel odboru likvidace pojistných událostí ČP Marek Orawski.

V pátek 13. není nutné mít obavy ani usednout za volant. Denně se v průměru stane 684 dopravních nehod - letos v pátek 13. února to bylo 639, v jediný loňský pátek 13. 6. to bylo dokonce jen 610. Ani útoky zlodějů a lupičů nehrozí častěji, než jindy, možná z obavy, že by jim to ve „smolný“ den nemuselo vyjít. Průměrný počet případů krádeží je 58, v inkriminovaný letošní únorový pátek jich bylo 51, loni v červnu pouze 29.

 

Nejčernější dny v roce jsou spojeny nikoliv s pátkem 13., ale se živelnými katastrofami. Ani podle hvězd není pátek 13. automaticky smolným dnem. „Z pohledu astrologa je každý pátek 13. úplně jiný, záleží na konkrétní konstelaci planet,“ uvádí astrolog Richard Stříbrný.

Toho, kdo zažil v pátek 13. něco nepříjemného, nepřesvědčí pravděpodobně ani statistiky.

A jaký bude podle hvězd pátek 13. března 2009? „Následující pátek 13. března 2009 budou citliví jedinci v důsledku konstelace planet podráždění a nervózní. Lze tedy předpokládat, že mnozí řidiči budou netrpěliví, budou spěchat více než obvykle a ke zvýšené četnosti nehod přispěje také časté selhání techniky,“ uvádí Richard Stříbrný.


Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články