Pojišťovny přestávají v tichosti proplácet lázně

14. 6. 2012 – 21:49 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojišťovny přestávají v tichosti proplácet lázně
V dalších letech se dá očekávat, že hledání úspor a snižování dotací na pacienty jezdící do českých lázní bude nabírat na intenzitě, Foto:teplice.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Do lázní "na pojišťovnu" se jezdí rok od roku méně, zatímco před deseti lety tvořili mezi návštěvníky lázní více než polovinu ti, kteří měli pobyt hrazen zdravotními pojišťovnami, v minulém roce jich byla už necelá třetina (32 %). Vyplývá to z projektu TLT benchmark společnosti KPMG Česká republika.

Stabilní zájem o české lázně mají zahraniční hosté samoplátci – jak v roce 2002, tak v roce 2011 byl jejich podíl shodně 37 procent. Výrazně se však zvýšil podíl českých hostů samoplátců – z necelých 13 procent v roce 2002 na loňských 31 procent.

Celkově využilo v roce 2011 služby českého lázeňství na 360 tisíc hostů, což je ve srovnání s rokem 2010 o 16 tisíc méně. Oproti situaci před deseti lety jde však o více než čtvrtinový nárůst.

"Pokud půjdou lázeňská zařízení dál cestou rozšiřování nabídky o wellness a relaxační pobyty, pak právě služby pro hosty samoplátce představují velký potenciál k dalšímu růstu," poznamenal Ondřej Špaček, Associate Manager, služby pro cestovní ruch a volnočasové aktivity, KPMG Česká republika.

Zároveň upozornil na fakt, že už od roku 2010, kdy se začal projevovat pokles příjmů od pojišťoven, se musela některá lázeňská zařízení více zaměřit na zahraniční hosty a na nabídku lákavých balíčků pro samoplátce.

Od roku 2010 kontinuálně klesá počet hostů léčených v lázních na náklady zdravotních pojišťoven, které pod tlakem ekonomické recese výdaje na tuto oblast výrazně omezují. Ještě v roce 2007 dosahovaly tyto návštěvy zhruba 35 procent, v loňském roce to bylo 32 procent. Celkově se výdaje českých zdravotních pojišťoven na lázeňskou péči v meziročním srovnání snížily o téměř pět procent na tři miliardy korun. Naopak hosté samoplátci se v uplynulém roce podíleli na návštěvnosti 31 procenty, což je téměř o pět procentních bodů více než před pěti lety, a dokonce o 18 procentních bodů více než před deseti lety.

"V dalších letech se dá očekávat, že hledání úspor a snižování dotací na pacienty jezdící do českých lázní bude nabírat na intenzitě. Příznivé roky 2008 až 2010, kdy do českých lázní zavítaly rekordní počty návštěvníků, se v nejbližších letech nebudou opakovat," odhaduje Ondřej Špaček.

Snížil se i počet ošetřovacích dnů, který oproti roku 2010 klesl o 5,5 procenta a dosáhl svého desetiletého minima. Mírný propad zaznamenal také počet léčebných dnů, který měl od roku 2008 až doposud vzestupnou tendenci.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články