Pojišťovny šetří, dvanáct nemocnic skončí s akutní lůžkovou péčí

29. 10. 2012 – 15:30 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojišťovny šetří, dvanáct nemocnic skončí s akutní lůžkovou péčí
Seznam nemocnic s informací, jakou smlouvu od pojišťoven dostanou od 1. ledna 2013, vzešel z víkendového jednání Svazu zdravotních pojišťoven a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Z jednání mezi pojišťovnami, nemocnicemi a ministerstvem zdravotnictví vzešel seznam zařízení, která dostanou smlouvu na proplácení péče. Která nemocnice se dohodla už vloni, dostane peníze v plném rozsahu, která až letos, musí počítat se škrty, uvedl v pondělí Pavel Horák, ředitel VZP.

Většina nemocnic získá dlouhodobý pětiletý kontrakt, některé v něm mají doložku o částečné změně struktury. "Jak jsme řekli loni, kdo se dobrovolně dohodne, o peníze nepřijde. Letos už tato nabídka neplatila, takže zahájíme jednání o finančních dopadech, rozhodně budeme přihlížet ke specifiku konkrétní nemocnice, protože některé mají štědrý rozpočet a jiné ne," zmínil Horák. Úspora pojišťoven činí asi půl miliardy korun, příští rok by se měl snížit počet lůžek o šest tisíc.

Další zdravotnická zařízení mají smlouvu střednědobou, ta platí po dobu dvou až tří let. "To je lhůta, která oběma stranám dává prostor, aby detaily restrukturalizace doladily," řekl Ladislav Friedrich, viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven (SZP).

V seznamu figurují ještě krátkodobé smlouvy s krátkodobou platností. "U těch už jsou změny dohodnuté nebo jsme je sami vyhodnotili jako potřebné a víme, že je možné transformaci v takovém časovém horizontu realizovat," vysvětlil Friedrich.

Dvanáct nemocnic o akutní lůžkovou péči zcela přijde. "Budou se transformovat na jiný typ potřebné péče, například jednodenní," dodal Horák.

Oba ujišťovali, že smluvní podmínky a transformace zdravotnických zařízení, na pacienty nijak negativně nedolehnou. Připustili, že počítají s tím, že si někteří lidé budou muset najít nové lékaře. "S migrací pacientů počítáme. Týká se to hlavně střednědobých smluv, kdy tři roky dávají dost času na to, aby se přesměrovala spádovost a zvyky pacientů, aby si našli nové poskytovatele ambulantní péče," řekl Friedrich.

Po restrukturalizace zůstane v České republice 46 tisíc akutních lůžek. "Síť, která se během následujících tří let vytvoří, poskytuje pacientům poměrně luxusní počet akutních lůžek," zdůraznil Friedrich.

Jeho slova potvrdil i Petr Nosek, náměstek ministra zdravotnictví. "Dostupnost a kvalita zdravotní péče pro pacienty neutrpí, nenastává ani nehrozí, že nastane, jakákoli krize," nechal se slyšet a doplnil, že ministerstvo bude v průběhu příštího roku hlídat, že dostupnost opravdu neutrpěla.

Prozatím Horák ani Friedrich nepočítají s tím, že by se některá z nemocnic měla úplně zavřít, trvali na tom, že budou jen transformovány do nových typů zařízení.

Seznam nemocnic s informací, jakou smlouvu od pojišťoven dostanou od 1. ledna 2013, vzešel z víkendového jednání Svazu zdravotních pojišťoven a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). "Nemocnice uvidí konečný seznam také až dnes," uvedl Horák. Dokument se objeví v průběhu pátku na webech obou institucí a ministerstva zdravotnictví.

Že nemocnice dosud obsah seznamu neznají, potvrdil po čtrnácté hodině výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) Stanislav Fiala. "Doposud známe jen čísla z tiskové konference. Chci zdůraznit, že se jedná o dohodu pojišťoven mezi sebou, nikoli o dohodu mezi nimi a nemocnicemi. Na stránkách ministerstva ani pojišťoven dosud seznam nevisí, takže nemocnice ho ještě stále neviděly a neznají. Víme jen, že dvanáct nemocnic končí s akutními lůžky rovnou a osmnácti se to týká během dvou tří let, protože dostaly krátkodobou smlouvu. Tam je jasné, že jakmile se to tato zdravotnická zařízení dozvědí, rozuteče se jim personál, zaniknou odborné týmy, protože půjdou hledat práci jinam. Takže to znamená likvidaci třiceti nemocnic, dvanácti hned a zbytku postupně," prozradil stanovisko AČMN Fiala.

Podotkl, že rušení dalších šesti tisíc lůžek, k čemuž patří i tři tisíce, které zanikly v průběhu letošního roku, je pro ně zcela nepřijatelné."Nemocnice se poradí, až smlouvy uvidí, a do jednání s pojišťovnami půjdou solidárně. Hlavní problém ovšem je, že s námi nikdo z pojišťoven nemluví, a to od července, kdy s námi přerušily jednání. Teď je to jen diktát přes média," dodal Fiala.

Lékařský odborový klub (LOK) chystané rušení lůžek ostře odsoudil. "Zajímalo by mne, podle jakého klíče se vybralo těch 12 nemocnic, které byly vybrány k rušení. Také by mne zajímalo, co celý rok dělaly zdravotní pojišťovny, když jednání spíše neběžela, než běžela, a vše se teď dělá na poslední chvíli," uvedl předseda LOK Martin Engel.

Dodal, že škrtáním lůžek se stejně peníze samy o sobě neušetří, protože pacienty, kteří připadali na tato lůžka, budou muset ošetřit jinde. "Pokud se hovoří o úsporách, pak to jde pouze neposkytnutím péče, protože platba se účtuje za péči, ne za lůžko. Podle našich propočtů uvažované škrty představují neošetření 53 tisíc až 93 tisíc pacientů," doplnil další informace místopředseda Miloš Voleman.

Které nemocnice budou škrtat lůžka?

Mezi dvanáct nemocnic, které mají od 1. ledna krátkodobou smlouvu (ve dvou případech u toho rovnou ukončení provozu akutní lůžkové péče), patří: Městská nemocnice Hustopeče, Nemocnice Tišnov, Nemocnice Tanvald, Nemocnice svatého Jiří v Plzni, GynCentrum v Praze, ISCARE I.V.F. v Praze, kardiologie Na Bulovce, MEDITERRA – Sedlčany, P-P klinika Kladno – lůžková část, PP Hospitals v Brandýse nad Labem, Podřipská nemocnice s poliklinikou a VITA – městská nemocnice Duchcov.

Ve výčtu osmnácti zdravotnických zařízení, která dostanou střednědobý kontrakt se změnou struktury, jichž se ohrožení podle Stanislava Fialy také týká, pouze v delším časovém horizontu, figurují Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně, Nemocnice Břeclav, Kyjov a Znojmo, Vazební věznice Brno, Vojenská nemocnice Brno, Reha medica Žacléř, Panochova nemocnice Turnov, Městská nemocnice v Odrách, Nemocnice Rokycany, Nemocnice Na Františku v Praze, Psychiatrické centrum Praha, Revmatologický ústav Praha, Ústav hematologie a krevní transfuze Praha, Městská nemocnice Městec Králové, Nemocnice Nymburk, Nemocnice Říčany a Orthes v Rožnově pod Radhoštěm. U posledního zařízení uvádí seznam poznámku, že nebyla dosažena shoda mezi zdravotními pojišťovnami.

Katerina Surmanová, Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články