Pojišťovny stále obírají poškozené, nechtějí platit nové díly

21. 5. 2013 – 11:25 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojišťovny stále obírají poškozené, nechtějí platit nové díly
Pojišťovny tak na řidičích vydělávají, protože se občané často neobrátí na soud. Zatím justici oslovilo pouze několik tisíc nespokojených zákazníků. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Povinné ručení platí každý řidič s očekáváním, že za nás pojišťovna zaplatí škodu. Jak zjistil časopis dTest, ne vždy tomu tak je, pojišťovny totiž odmítají proplácet nové náhradní díly s tím, že by se poškození svévolně obohatili.

Pojišťovny tak ignorují nález Ústavního soudu, tvrdí spotřebitelský časopis. Argumentace, že by došlo k obohacení poškozeného, který by měl po výměně v automobilu novější díly, a tím pádem by se obohatil, je mylná. "Pojišťovny nepostupují správně, neboť jednají v rozporu s nálezem Ústavního soudu, podle kterého ke zhodnocení vozidla nedojde, neboť hodnota bouraného vozidla je vždy nižší než hodnota vozidla nebouraného, a účelně vynaložené náklady, byť i na nové díly, na tom nic nezmění," konstatuje vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený.

Pojišťovny tak na řidičích vydělávají, protože se občané často neobrátí na soud. Zatím justici oslovilo pouze několik tisíc nespokojených zákazníků. Podle časopisu je ale poškozených mnohem více, protože se v České republice stane přibližně 1000 pojistných událostí denně, kde se používá povinné ručení. Pojišťovny tak vybírají ročně více než 20 miliard korun, zpět pak vyplatí přibližně polovinu. Pro srovnání: v Německu pojišťovny vyplatí 98 procent přijatých prostředků.

Zákazníci by se měli podle Zeleného proti pojišťovnám ozvat. "Spotřebitelům, kteří jsou v situaci poškozeného, a nesouhlasí s výší vyplacené částky, doporučujeme nenechat si postup pojišťovny líbit. Vzorový dopis pro vyslovení nesouhlasu s kalkulací náhrady škody je k dispozici na www.dtest.cz/amortizace," uzavírá Zelený, podle kterého ze žádosti musí být jasné, že se poškozený doopravdy nechce obohatit nepřiměřenými náklady.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články