Pojišťovny varují: Domy i byty se vykrádají stále častěji, nejrizikovější je čtvrtek

12. 4. 2011 – 11:20 | Domácnost | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojišťovny varují: Domy i byty se vykrádají stále častěji, nejrizikovější je čtvrtek
Někteří majitelé nemovitostí podle pojišťoven sami nahrávají zlodějům tím, že si svůj majetek nedostatečně chrání, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Počet pojistných události souvisejících s krádežemi vybavení domácností či vandalismem se v roce 2010 zvýšil o 16 procent oproti roku 2009 a v porovnání s rokem 2008 pak dokonce o více než polovinu. Potvrzují to například statistiky ČSOB Pojišťovny zveřejněné ve čtvrtek.

Současně zřetelně narostla i průměrná hodnota způsobených škod - v roce 2010 vystoupala na 23 036 korun, zatímco v roce 2008 to bylo pouze 17 448 korun. Dalším zajímavým statistickým údajem je, že nejraději ze všech dnů v týdnu chodí zloději loupit ve čtvrtek. Z měsíců pak mají nejraději ty podzimní.

"Většina pojistných plnění, která vyplácíme poškozeným z pojištění domácností a nemovitostí ovšem tyto průměrné hodnoty vysoce překračuje. Někteří lidé totiž hlásí pojišťovně i drobné škody, jako například rozbité okenní sklo za několik stokorun, což průměr snižuje. Na druhé straně se běžně setkáváme s odcizením majetku za mnoho set tisíc korun, přičemž podíl takovýchto škod rok od roku roste ruku v ruce s tím, jak se zvyšuje průměrná hodnota vybavení domácností i jak rostou ceny stavebních materiálů a prvků," poznamenal Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

<%Anketa260%>

Ačkoli vzestup počtu pojistných událostí z pojištění domácností a rodinných domů souvisí i s celkovým nárůstem počtu nemovitostí, které jsou pojištěné, příčinu je třeba hledat rovněž v nárůstu trestné činnosti, což potvrzují i statistiky Policie ČR. Podle nich se například počet krádeží vloupáním do rodinných domů zvýšil v České republice z 4634 v roce 2008 na 5374 loni, tedy o 16 procent, počet krádeží vloupáním do bytů ve stejně době stoupl z 4477 na 4717.

Vykradou vás ve čtvrtek franzouzským oknem

Někteří majitelé nemovitostí podle pojišťoven sami nahrávají zlodějům tím, že si svůj majetek nedostatečně chrání. Nově to platí například pro majitele rodinných domů v městských satelitech, které se nezřídka vyznačují širokými francouzskými okny v přízemí. Jak vyplývá z hlášení pojistných událostí, francouzská okna se v poslední době stávají čím dál častěji místem, kudy zloději do domu pronikají.

Lidé, kteří se bojí o svůj majetek, by měli věnovat pozornost i dalším statistikám, podle nichž největší riziko vloupání do bytu nebo rodinního domu hrozí ve čtvrtek. Naopak klidněji se mohou cítit o víkendech a v pondělí, kdy je toto riziko relativně nejnižší.

Křivka rozdělení vloupání do domácností a krádeží podle dnů v týdnů je tak téměř shodná jako u krádeží aut. Velmi odlišné je však rozdělení podle jednotlivých měsíců roku. Nejčastěji k pojistným událostem v domácnostech a na nemovitostech, pokud jde o riziko odcizení či vandalismu, dochází v podzimních měsících – zejména v říjnu a zvláště v listopadu, naopak nejmenší riziko hrozí v dubnu.

U pojištění aut je tomu přesně naopak: duben je měsícem, kdy se podle záznamů kradou auta nejčastěji.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články