Pojišťovny zatápí podvodníkům s autonehodami

21. 4. 2009 – 11:04 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojišťovny zatápí podvodníkům s autonehodami
Foto: CPOJ | zdroj: NašePeníze.cz

Každoročně pojišťovny odhalí pojistné podvody za stovky milionů korun. Přes to, se stále nacházejí lidé snažící najít způsob jak na pojistce vydělat. Proto pojišťovny stále zdokonalují vybavení i způsoby jak zvýšit pravděpodobnost odhalení podvodů. Nejvíce pojistných podvodů se tradičně odehrává právě v oblasti motorismu.




- ČSOB Pojišťovna loni odhalila podvody za 40 milionů
- Dopravní nehoda v zahraničí? Na co si dát pozor!
- Nepojištěná malá motorka se může v případě nehody prodražit
- Bourali jste? Nezapomeňte s sebou vozit formulář záznamu o nehodě

První pojišťovna v zemi disponuje vlastním systémem sběru dat, který v kombinaci se speciálním softwarem a programem Virtual Crash dokáže přesně analyzovat průběh dopravních nehod. Nejde však pouze o bič na nepoctivé motoristy, protože nová analýza umožňuje potvrdit i původně ne příliš věrohodnou verzi účastníků nehody.

Na základě velkého množství informací, získaných jak od klientů, tak přímo na místě nehody, dokáže pojištovna přesně simulovat průběh nehody a vytvořit její animaci, kterou pak lze sledovat z různých úhlů pohledu. „Tím, že jsme v oblasti Virtual Crash soběstační, dokážeme analyzovat podezřelé nehody levněji, rychleji a také přesněji,“ vysvětlil ředitel odboru likvidace škod pojištění motorových vozidel České pojišťovny v Brně Pavel Fišer a poukázal na generační rozdíly mezi zaměřováním pomocí této metody a klasického „kolečka“, které se k měření vzdáleností mezi účastníky nehody, brzdných drah a dalších veličin používá nejčastěji.

V rámci testovací fáze už Česká pojišťovna analyzovala 13 dopravních nehod. Sedm z nich bylo pojistnými podvody. Po průzkumu metodou Virtual Crash se ČP účastníci těchto nehod přiznali, že k jejich havárii vůbec nedošlo anebo se stala za úplně jiných okolností. Význam projektu Virtual Crash vzrůstá také v souvislosti s tím, že od začátku letošního roku nemusí policie jezdit k nehodám se škodou do 100 tisíc korun, takže z těchto havárií nemají jejich účastníci policejní protokol.


Zdroj: Tisková zpráva České pojišťovny


Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články