Pokud lékař pošle lékařskou zprávu přes pacienta, hrozí mu pokuta 100 tisíc

27. 2. 2013 – 14:34 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pokud lékař pošle lékařskou zprávu přes pacienta, hrozí mu pokuta 100 tisíc
Prokazatelné předání zdravotnických dokumentů zaručuje využití doporučené pošty nebo osobní kontakt mezi lékaři. Tyto formy komunikace jsou ale časově a finančně náročné. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V začarovaném kruhu se pohybují lékaři a pacienti při předávání lékařské zprávy. Z novelizovaného zákona o zdravotních službách vyplývá pro odborné lékaře povinnost, že musejí po vyšetření pacienta předat zprávu jeho obvodnímu lékaři, ale vůbec se neřeší, jakým způsobem.

Nejčastěji odborní lékaři posílají zprávy přes pacienta, což je postup nezákonný a mohou za to dostat pokutu až 100 tisíc korun.

Zákon jen uvádí, že předání dokumentů by se mělo uskutečnit prokazatelnou a bezpečnou cestou, aby se citlivá data nevyzradila. Pokud má být tato povinnost naplněná, zprávy se nesmějí zasílat ani běžnou poštou, ani prostřednictvím e-mailu.

"Svěření listiny do rukou pacienta je rozhodně nebezpečné, neboť zákon výslovně uvádí, že zpráva má být předána praktickému lékaři. I kdyby se pacient zavázal podpisem, že listinu převzal, podle mne to nedostačuje ke splnění zákonné povinnosti," upozornila advokátka Eva Radová z kanceláře Rada&Partner, jež se specializuje na zdravotní právo. "Kvůli neověřitelnosti e-mailové adresy a vůbec skutečnosti, že elektronická pošta opravdu dorazila, nelze ani tento způsob odevzdávání zpráv doporučit," vysvětluje Radová.

Prokazatelné předání zdravotnických dokumentů zaručuje využití doporučené pošty nebo osobní kontakt mezi lékaři. Tyto formy komunikace jsou ale časově a finančně náročné. Řešením je podle právníků zasílání lékařských zpráv elektronicky pomocí specializovaných zdravotnických softwarů, které lékaři používají k řešení každodenní agendy. Dokumenty však musí být kvůli bezpečnosti opatřené elektronickým podpisem, který zaručí plnohodnotnou kontrolu.

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články