Policie chce řidičům tolerovat až 0,24 promile alkoholu

6. 1. 2010 – 18:20 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Policie chce řidičům tolerovat až 0,24 promile alkoholu
Tolerance alkoholu, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Alkohol za volant nepatří. O tom není pochyb. Přes to se může stát, že i po požití některých léků můžete nadýchat až 0,2 promile alkoholu. To způsobí nepříjemnosti vám, ale také policii. Předpokládá se, že se proti udělené pokutě řidič odvolá a dojde tak k průtahům a prodražení sporu a to i přes to, že vám policie může věřit.


Policisté dle vlastního vyjádření nechtějí nic jiného, než to, co už několik měsíců platí pro přestupkové odbory na úřadech. Ty už dnes takhle nízké překročení zákazu alkoholu odkládají v přpadech, kdy požití alkoholu řidič nepřizná.

Práce policie, která musí ze zákona vyřídit jakýkoli případ řidiče s alkoholem, je tak prakticky zbytečná. Policie navíc od Nového roku provádí dechovou zkoušku při každé silniční kontrole. Alkoholových případů proto razantně přibývá.

Agentura Mediafax uvedla, že policie nechce iniciovat změnu zákona. Ten přitom jasně říká, že v Česku platí nulový limit alkoholu. \"Asi by to nebylo dobré. Budeme ale hledat jakékoli jiné řešení tohoto problému,\" říká šéf dopravní policie Leoš Tržil. O žádném konkrétním řešení ale mluvit nechtěl. Kvůli jasnému znění zákona by v této chvíli nestačil ani interní pokyn policejním hlídkám k tolerování nízkých hladin alkoholu.

Podle informací Lidových novin však policie připravuje šalamounské řešení. Pomoci by jí měl Český metrologický institut, který testuje přístroje na měření alkoholu. Ten by mohl uvést, že naměřená hodnota pod 0,24 promile není průkazná. Pak by mohl teprve následovat zmíněný pokyn dopravním policistům, kteří by hodnoty pod 0,24 promile začali ignorovat. Byla by to podobná situace, jaká je v současnosti při měření rychlosti. I když řidič nesmí oficiálně překročit stanovenou rychlost ani o kilometr v hodině, jistá tolerance tu funguje. Policisté většinou neřeší případy překročení rychlosti o 10 procent. Důvodem je také možná odchylka přístroje.

\"O toleranci okolo 0,2 promile se mluví již hodně dlouho. Nám by se to samozřejmě zamlouvalo,\" říká šéf pražské dopravní policie Pavel Švrčula. Není divu. Případy s malým množstvím alkoholu totiž policistům neúměrně přidělávají mnohdy zbytečnou práci. Pokud navíc řidič podstoupí krevní test a ten alkohol neprokáže, náklady 700 korun platí policie.

Kam dál?
- ČOI: Mladistvým se stále nalévá alkohol
- Cena piva od příštího roku vzroste díky vyšší spotřební dani
- Benzín zdražil o korunu, cena pohonných hmot ještě poroste

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články