Policie prověřuje Martina Romana kvůli tunelování ČEZu

13. 6. 2012 – 21:57 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Policie prověřuje Martina Romana kvůli tunelování ČEZu
Valná hromada ČEZu bude o budoucnosti Romana rozhodovat 26. června. Jak bude hlasovat stát jako většinový vlastník, není jasné, Foto:ČEZ | zdroj: NašePeníze.cz

Šéf dozorčí rady energetické společnosti ČEZ Martin Roman má problém, objevily se totiž dokumenty, podle kterých je podezřelý z tunelování ČEZu. Protikorupční policie teď prověřuje pravost dokumentů, uvedla ve středu televize Nova.

Ještě jako šéf ČEZu Martin Roman nakupoval elektrárenskou technologii od firmy Škoda Plzeň. Zároveň však existuje silné podezření, že v té době Martin Roman plzeňskou Škodu spoluvlastnil. Peníze z ČEZu by tak mířily do jeho kapsy, uvedla televize.

Dokumenty, které teď policie ověřuje, mají dokládat, že Martin Roman skutečně byl spolumajitelem Škody Plzeň, ačkoli to popírá. Policie už věc prověřovala několik měsíců. Dosud však pracovala pouze s kopiemi dokumentů nejasného původu. Teď mají protikorupční detektivové v rukou originály.

Premiér Petr Nečas (ODS) už v říjnu označil podezření kolem Romana za závažné. I přesto policie případ odložila. Teď se k němu opět vrací. Ze švýcarské prokuratury totiž do Prahy dorazily zmiňované originály listin.

Valná hromada ČEZu bude o budoucnosti Romana rozhodovat 26. června. Jak bude hlasovat stát jako většinový vlastník, není jasné. Samotný ČEZ už před časem informoval akcionáře, že v zakázkách pro Škodu Plzeň nenašel žádný problém.

 

Eva Vanácová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články