Policie začíná plošně kontrolovat stáčení tachometrů

16. 7. 2018 – 8:58 | Auto-moto | red | Diskuze:

Policie začíná plošně kontrolovat stáčení tachometrů
zdroj: freeimages.com

Jak známo první vlaštovka sice ještě jaro nedělá, ale rozhodně ho předznamenává. Takže podobně je třeba brát i akci, kterou spustila středočeská policie, která celkem zkontroluje asi 1 000 automobilů, aby zjistila, zda u prodeje ojetých automobilů nedochází ke stáčení kilometrů. Zásadní konstatování zní – ano dochází, a často.

Vzhledem k rozhodnutí Nejvyššího soudu lze v případě prokázání škody související se stočením kilometrů (s nižším počtem kilometrů se vůz prodá dráž, a tím je poškozen kupující) od 50 000 do půl milionu korun udělit i podle stávající legislativy trest. Konkrétně trestní sazba může dosáhnout v případě půlmilionové částky až pět let odnětí svobody.

Středočeští policisté chtějí odhalit tuto nelegální činnost a dosáhnout zahájení trestního stíhání osob, které jsou za ni odpovědny, a to zhruba během několika týdnů.

Rozhodně je to zcela na místě, protože jak odborníci ÚAMK upozorňují dlouhodobě, na českém trhu s ojetými automobily je nejméně polovina těch, které mají údaj o najetých kilometrů pozměněn. ÚAMK se zároveň zasazuje za prosazení přísnější legislativy, která by nejen samotné stáčení kilometrů, ale i prodej zařízení, která to umožňují, stejně jako nabídku takových služeb považovala za trestný čin. Tak jak je tomu ve středoevropském regionu běžnou záležitostí.

Slovensko už přijalo zásadní legislativu pro boj s dovozem „cinknutých“ ojetin, polské ministerstvo spravedlnosti takový návrh předložilo parlamentu, Rakousko a Německo mají právní úpravu označující stáčení za trestný čin. Česká republika je tak v daném regionu jedinou zemí, které nepostupuje podobně. Co to znamená? Že právě do Čech míří dovážené vozy se stočenými kilometry?

Podle sdružení SOVA je většina ze zahraničí dovezených vozidel „cinknutých“.

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články