Policie zatýkala za fiktivní zakázky Českých drah

8. 4. 2009 – 8:13 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Policie zatýkala za fiktivní zakázky Českých drah
Foto:sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Již dříve jsme vás informovali, že z Českých drah se někdo jménem firmy z Dominikánské republiky pokouší vyvést 15 miliard korun. Podle ČD i ministerstva dopravy jde o podvod. Všechny smlouvy jsou podle nich opatřeny falešnými podpisy zaměstnanců drah. České dráhy jsou díky velkému balíku peněz se kterým hospodaří \"magnetem\" pro korupci i tunelování. Detektivové z protikorupční policie v úterý ráno zatkli ženu, které České dráhy vyplatily 27 milionů korun za fiktivní reklamní zakázky.




- Ministerstvo dopravy prověřuje údajně podvodné smlouvy v ČD

Spolu s touto ženou skončila v poutech i zaměstnankyně Českých drah. Zatýkání podle informací Práva souvisí se zjištěním kontrolorů Českých drah, podle kterého odbor komunikace proplácel tři roky faktury za práce, které si ve skutečnosti nikdo neobjednal. Píše o tom dnešní deník Právo s tím, že oběma nyní hrozí až 12 let vězení.

\"Mohu potvrdit, že jsme obvinili dvě osoby z trestného činu podvodu,\" řekl k tomu Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Jakékoliv podrobnosti odmítl uvést s odkazem na probíhající vyšetřování. \"O dalším postupu bude rozhodnuto v následujících dnech,\" poznamenal mluvčí s tím, že v současné době probíhají výslechy a další úkony, napsal deník Právo.

V listopadu loňského roku začala podle serveru Týden.cz protikorupční polici zjišťovat, proč České dráhy vyplatily 27 milionů korun jedné živnostnici za marketingové služby. Současně detektivové prověřovali, kam putují další stovky milionů, které tento státní podnik vydává za reklamu. ČD zaplatily za marketingové služby, jako například vystavení loga ČD, živnostnici Petře Tuzarové z Prahy za poslední tři roky 27 milionů korun. Tuzarová přitom s ČD nepodepsala žádnou smlouvu a živnostenský list si udělala teprve počátkem předminulého roku. \"Volali mi před časem z Českých drah, že se jim něco nezdálo. Nemohli dohledat objednávky. Nakonec se ale ozvali, že je to v pořádku,\" řekla tehdy serveru Týden.cz Tuzarová.

Případem se tehdy zabývala ostravská expozitura protikorupční policie, a to přesto, že se vše odehrálo v Praze. \"Není tolik vytížená,\" vysvětlil loni Týdnu.cz její mluvčí policie Roman Skřepek. Dalším důvodem ale může být i to, že v tomto případu figuruje řada prominentních pražských postav, jako je třeba blízký přítel Pavla Béma Roman Janoušek, napsal server Týden.cz.


Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články