Policistů je zbytečně moc, veřejné zakázky předražené a datové schránky jsou prý stupidní

24. 11. 2010 – 9:15 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Policistů je zbytečně moc, veřejné zakázky předražené a datové schránky jsou prý stupidní
U nás jezdí policisté dva, jeden druhému ještě něco dokazuje a v konečné fázi nedokáží nic, Foto: PČR | zdroj: NašePeníze.cz

Policistů je v České republice příliš mnoho, veřejné zakázky jsou předražené a datové schránky jsou "stupidní opatření" bez jakéhokoli efektu. Řekl to docent ekonomie Národohospodářské fakulty VŠE a člen Ekonomické rady vlády (NERV) Jiří Schwarz.

Na diskusi se studenty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Schwarz  kritizoval předraženou policii i státní správu..

"Na Novém Zélandu mi změřil rychlost jeden policista, který jel autem v protisměru. Ihned mi dal všechny důkazy spolu s formulářem, na kterém jsem měl napsáno, jakou pokutu zaplatím a za co. U nás jezdí policisté dva, jeden druhému ještě něco dokazuje a v konečné fázi nedokáží nic. To je přece obrovské plýtvání," řekl Schwarz.

Další úspory vidí Schwarz v oblasti veřejné správy. "Sice zavádíme elektronizaci státní správy, ale stále jsou tam ti samí úředníci, navíc zmnoženi o odborníky na výpočetní techniku," řekl Schwarz a dodal, že tím vzniká stále větší a větší zátěž na daňové poplatníky.

"Naprosto stupidní jsou datové schránky. Efekt je naprosto negativní a akorát to vedlo k obrovským nákladům," dodal Schwarz na adresu elektronizace státní správy, kterou zahájil někdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Jeho stanovisko podpořil i další člen NERV, ekonom z České spořitelny Petr Zahradník. Možné snížení administrativy spatřuje v odstranění duplicit mezi pravomocemi centrální vlády a krajů. "V roce 2000 byly zavedeny kraje a mnohé pravomoci na ně měly přejít, ale k tomu nedošlo," řekl Zahradník.

Zahradník dále navrhl redukci mandatorních, tedy povinných výdajů. Určitá revize systému sociálních dávek by podle něj přineslo úspory tří až čtyř procent celkových výdajů státu. "Vždyť 20 procent populace pobírá nějakou sociální dávku, vyjma důchodů," poznamenal Zahradník.

Dále stejně jako Schwarz vidí možnou úsporu na předražených veřejných zakázkách. "Myslím, že 1,5 až dvě procenta výdajů se takto dají buď uspořit, nebo za ně zvýšit rozsah zakázky," řekl Zahradník.

Studenti se obou ekonomů ptali zejména na konkurenceschopnost České republiky a na schopnost vlády vysvětlil občanům reformní kroky. Schwarz sdělil, že cestu k udržení konkurenceschopnosti spatřuje v posílení vzdělání a ve zvýšení jeho kvality.

"Udržení konkurenceschopnosti velmi spojujeme s investicemi do vzdělání," řekl Schwarz. "Je tu bohužel špatná úroveň základního i středního školství a nedělejme si iluze o tom vysokém. Stále více studentů totiž neumí shodu podmětu s přísudkem," dodal Schwarz.

-Jiří Táborský,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články