Politici budou platit jízdné ve veřejné hromadné dopravě, rozhodla to vláda

20. 10. 2010 – 17:56 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Politici budou platit jízdné ve veřejné hromadné dopravě, rozhodla to vláda
S velkými tržbami za jízdné politiků dopravní podniky počítat stejně nemohou nemohou, jde o symbolický přínos tvrdí ČSSD, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanci, senátoři, soudci Ústavního soudu nebo zákonodárci Evropského parlamentu budou nově platit za jízdné ve veřejné hromadné dopravě.

Novelu zákona sociální demokracie, která ruší dosavadní bezplatné používání prostředků veřejné hromadné dopravy, podpořila ve středu vláda.

Zákonodárci ČSSD poukazují na to, že poslanci, senátoři, soudci Ústavního soudu i europoslanci dostávají dostatečně vysoké náhrady na to, aby museli mít ještě zdarma hromadnou dopravu.

"Zatímco například občan hlavního města Prahy s průměrným příjmem musí ze své mzdy po zdanění hradit základní životní potřeby i jízdné v městské hromadné dopravě, které Praha výrazně zvýšila, poslanci či senátoři mají kromě bezplatného užívání této dopravy i paušální příspěvek," kritizují sociální demokraté.

Tato výhoda podle nich oprávněně vzbuzuje nevoli a nedůvěru občanů vůči politikům.

"Nedovedu si představit, že bychom za hromadnou dopravu neplatili. Většinu z nás spíše překvapilo, že to někdo používal," komentoval premiér Petr Nečas (ODS).

S velkými tržbami za jízdné politiků sice dopravní podniky počítat nemohou, novela však bude mít symbolický význam pro obnovování důvěry mezi občany a veřejnými činiteli, soudí ČSSD.

Předkladatelé doporučili Poslanecké sněmovně schválit návrh již v prvním čtení.

-Pavlína Heřmánková,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články