Politici musí nést odpovědnost za státní dluhy navrhuje ODS

9. 3. 2012 – 7:23 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Politici musí nést odpovědnost za státní dluhy navrhuje ODS
ODS navrhuje osobní odpovědnost politiků za nadměrné státní dluhy, Foto:ODS | zdroj: NašePeníze.cz

Občanští demokraté chtějí prosadit tzv. finanční ústavu, která by korigovala hospodaření s veřejným rozpočtem. Český unikát by pro politiky znamenal pomyslnou dluhovou brzdu včetně sankcí v podobě srážek z platu, informují v pátečním vydání Lidové noviny (LN).

"Ještě letos je potřeba prosadit finanční ústavu. Její součástí je dluhová brzda na úrovni 45 procent HDP. Pokud by se státní dluhy dostaly nad tuto povolenou laťku, ti, kdo se podílejí na přípravě státního rozpočtu, tedy ministři a poslanci, by mohli přijít až o 20 procent platu," řekl k tomu premiér a šéf ODS Petr Nečas, který tuto ústavu považuje za jednu z nejvyšších priorit vlády pro letošní rok. Podle jeho slov by její nepřijetí mohlo mít makroekonomické a rozpočtové dopady, které by v konečném důsledku mohly vést i kde snížení ratingu.

Se základními principy finanční ústavy tak, jak ji navrhuje ODS, souhlasí ve sněmovně všechny strany. Dluhové brzdy včetně sankcí pro radní a zastupitele by v budoucnu měly platit i pro hospodaření měst a obcí.

-Petr Barták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články