Politici můžou za 83 procent dluhu ČR, škodí víc než světová krize

7. 3. 2010 – 0:01 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Politici můžou za 83 procent dluhu ČR, škodí víc než světová krize
Státní dluh zapříčinili politici, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Politici v Česku roku 2009 zavinili 83 procent "sekyry" naší státní pokladny, vypočítal ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl. V pátek to uvedl server Aktuálně.cz.

Když se odečte vliv hospodářského cyklu, vyplyne stav veřejných financí, za který můžou politici. Z této jednoduché premisy Michl vyšel a z veřejně dostupných dat spočetl "zásluhy" českých politiků za stav veřejných financí.

 

<%Anketa37%>

 

Politici způsobili větší škodu, než recese

 

Letmé mezinárodní srovnání pak prozrazuje, že u Česka je toto číslo neobvykle vysoké. Michlův výpočet tak říká, že víc škody než globální recese způsobili české ekonomice místní politici, uvedl server.

 

"Když je ekonomika u dna, stoupají například výdaje na podporu nezaměstnanosti. A to tlačí na vyšší schodek rozpočtu," uvedl Michl a přiznal, že s tím politici mnoho nenadělají. Jde o tzv. cyklický deficit. Pak je tu však strukturální deficit, který naopak nesouvisí s hospodářským cyklem, ale ovlivňuje ho vládní politika. "Je to obrázek o stavu veřejných financí v zemi. Táhnete ho za sebou, ať jsou časy zlé, nebo dobré. Je to číslo, které získám tak, že od celkového deficitu odečtu tu část, kterou způsobila recese sama o sobě," vysvětlil Michl.

 

<%Anketa11%>

 

Exemplárním příkladem je rok 2007. Rozpočet tehdy skončil v přebytku 1,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Přesto nakonec závěrečný účet hospodaření skončil s celkovým deficitem 0,7 procenta HDP. Strukturální deficit tehdy nejen umazal zisk, ale vykousl i díru v jinak ziskovém roce a nabyl hodnoty 1,8 procenta HDP. Podle Michlova výpočtu proto tehdy strukturální deficit dosáhl rekordní úrovně 214 procent.

"Hospodářský cyklus sám o sobě v letech 2006-2008 vytvářel v rozpočtu přebytek. Ale jelikož jsme rozhodli o velkých výdajích, tak nakonec skončil v deficitu," vysvětlil Michl roli politiků.

Konjunktura strukturální schodky dlouho maskovala, protože celkové deficity v absolutních číslech nebyly tak vysoké. Paradoxně právě v období hojnosti se však strukturální deficit ukáže v plné nahotě, pokud do mínusu dostane i jinak ziskové roky, jakým byl například rok 2007.

"Můžou za to politici napříč politickým spektrem, neházel bych to na triko jen levici nebo pravici," řekl Michl.

Někteří ekonomové ale výpovědní hodnotu cyklických a strukturálních deficitů zpochybňují, podle nich nejdou tak snadno oddělit, uvedl server.

(Mediafax)

Kam dál?

- Snižování zadlužení: Připravme se na 6 hubených let

- Povede zvyšování státního dluhu k bankrotu?

- Příští rok naše ekonomika poroste, s ní i statní dluh

- Krutý účet za neschopné politiky - kam se řítíme?

- V roce 2015 může přijít euro i státní bankrot

- Platy státních zaměstnanců: Mnozí vydělávají více než prezident

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články