Politici si mají zvýšit platy. Prý jim to nařídil ústavní soud, hají se

15. 12. 2012 – 17:27 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Politici si mají zvýšit platy. Prý jim to nařídil ústavní soud, hají se
Kámen úrazu tkví v tom, že zákon vidí ústavní činitele, soudce i poslance, jako jednolitou skupinu. Zvýší-li se platy jedněm, musí se zvýšit i druhým. Foto: TOP09 (Miroslav Kalousek) | zdroj: NašePeníze.cz

Kolik berete? Taková otázka dráždí veřejnost zejména, jde-li o politiky. A ti by si nyní měli dokonce platy zvýšit. Bizarně ovšem ne proto, že by sami chtěli, nýbrž proto, že jim to de facto nařídil Ústavní soud.

To není žert. Ústavní soud totiž vyhověl stížnosti soudců, kteří odmítli snížení platů, které Parlament přijal společně s bezprecedentním snížením platů politiků v roce 2010.

Kámen úrazu tkví v tom, že zákon vidí ústavní činitele, soudce i poslance, jako jednolitou skupinu. Zvýší-li se platy jedněm, musí se zvýšit i druhým. Ústavní soud totiž trvá na rovnosti všech typů mocí, zákonodárné, výkonné a soudní. Poslanci tak včera žádnou změnu zákona neschválili.

O platech hovořil ministr financí Miroslav Kalousek na Českém rozhlasu Radiožurnál:

Soudcům a státním zástupcům v krajním případě hrozí, že by od ledna nemuseli dostávat výplatu. Sněmovně dnes odmítla novelu zákona o platech ústavních činitelů, která upravuje i výpočet platů právě pro soudce a státní zástupce. Poslanci jej odmítli kvůli tomu, že rušila zdanění jejich náhrad a zvýšila by tak i jejich příjem, čehož se možná mnoho z nich zaleklo. Původní systém výpočty platů pro soudce a státní zástupce zrušil s platností ke konci roku Ústavní soud. O situaci dnes jednala vláda a my jsme teď ve spojení s ministrem financí Miroslavem Kalouskem z TOP 09, dobrý večer.

Dobrý večer, děkuji za pozvání.

Pane ministře, našla tedy vláda řešení, které by zaručilo soudcům a státním zástupcům i lednovou výplatu a zároveň by bylo v souladu s tím nálezem Ústavního soudu?

Ano, samozřejmě, našla. Já chci samozřejmě říci, že ta hrozba, že by v lednu nebrali výplatu, je přeexponovaná, v lednu všichni bereme výplatu ještě za prosinec, takže to riziko nehrozilo ani teoreticky. Nicméně, vláda to chce, vláda chce dosáhnout schválení toho zákona ještě do konce roku, protože právě tak to žádal nález Ústavního soudu. Mohu litovat jenom, že sněmovně nepřijala pozměňující návrhy poslankyně Langšádlové, protože ten problém by byl vyřešen a vláda koneckonců nenavrhuje nic jiného, zvýšit platy soudcům, platy poslanců a senátorů ponechat na stávající úrovni. To byl návrh vlády a vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o vyhlášení stavu legislativní nouze, aby to mohlo být schváleno ve velmi krátkém termínu.

Čili, o kolik by se měly zvýšit platy soudců a státních zástupců podle toho návrhu?

Ten návrh je úplně stejný jako ten, o kterém se dnes hlasovalo, který neprošel, to znamená, zvyšuje platovou základnu koeficientem 2,75.

Z toho návrhu, který tedy sněmovna, který vláda pošle do sněmovny a požádá jí o to, aby projednala ve stavu legislativní nouze, z toho tedy vypadnou ta ustanovení o zdanění nebo o rušení zdanění poslaneckých náhrad?

Já chci zdůraznit, že to vláda nikdy nenavrhovala. Poslanci si stvořili svůj vlastní návrh, onen komplexní, pozměňující návrh rozpočtového výboru a do něj pak vložili věci jako odstranění zdanění náhrad, popřípadě placení poslanců, pardon, po placení asistentů poslanců i v případě rozpuštění Poslanecké sněmovny a další prvky lidové tvořivosti, které upřímně jsem nikdy nevěřil, že mohou někoho napadnout. To bylo pro některé z nás velmi těžké o tom hlasovat, ale t nebyl návrh vlády. Vláda nikdy nenavrhovala zrušení zdanění náhrad.

A máte už, pane ministře, nějakou představu, kdy tedy by se ten návrh mohl dostat do sněmovny?

Již příští týden. Já jsem přesvědčen, že ta novela není nijak složitá, já jsme přesvědčen, že vláda je schopná schválit to ještě tento týden a příští týden o tom sněmovna může jednat.

Říká ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

- Rozhovor (přepis) Jan Richter | Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 12. 12. 2012

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články