Polovina akciovek v ČR má utajeného vlastníka, jejich počet roste

16. 12. 2010 – 22:06 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Polovina akciovek v ČR má utajeného vlastníka, jejich počet roste
Většina majitelů firem preferuje anonymní vlastnictví, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Více než polovina českých akciových společností má listinné akcie na majitele, což skutečným vlastníkům firem umožňuje zůstat v anonymitě. Vyplývá to z analýzy agentury ČEKIA zveřejněné ve čtvrtek.

Z analýzy, která porovnala strukturu tuzemských akciových společností podle podoby a formy vydaných akcií v květnu a prosinci 2010, vyplývá, že podnikatelé nepodlehli obavám ze změny zákona o veřejných zakázkách, který měl podle předvolební rétoriky politiků zamezit účasti anonymních firem ve veřejných výběrových řízeních," uvedla analytička Petra Štěpánová. "Naopak počet akciových společností s anonymními vlastníky se ve sledovaném období zvýšil o více než 200 firem, respektive 1,7 procenta," dodala Štěpánová.

 

<%Anketa125%>

 

Více než 91 procent (21 941) akciových společností registrovaných v České republice vydalo akcie v listinné podobě. Většina majitelů firem preferuje anonymní vlastnictví – 51 procent (12 188) tuzemských akciových společností má listinné akcie na majitele s neprůhlednou majetkovou strukturou, zatímco 40 procent (9 490) listinné akcie na jméno. Zaknihované akcie v České republice vydalo méně než 10 procent akciových společností. Zpravidla se jedná o firmy, které se zúčastnily kuponové privatizace nebo později vstoupily na burzovní či mimoburzovní trh.

"Podnikatelé jednoznačně dávají přednost listinným akciím před zaknihovanými z důvodu výrazně nižší administrativní a finanční náročnosti, stejně jako v případě kombinace s formou akcií na majitele možnosti skrýt skutečné vlastníky společnosti," uzavřela  Petra Štěpánová.

-Dana Rybáková,MED

K tématu:

- Konec tajných vlastníků firem nebude

- Banky budou rušit účty firmám, které nedoloží své vlastníky

- Česko-vietnamská společnost: Kde zkrachovali čeští podnikatelé, jsou Vietnamci úspěšní

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články