Polovina českých exportérů loni zvýšila objem zakázek

12. 4. 2011 – 12:48 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Polovina českých exportérů loni zvýšila objem zakázek
V postkrizovém období zaznamenalo mnoho českých firem výrazný nárůst exportních zakázek, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Čeští vývozci se rychle dostávají z dopadů globální ekonomické krize a účinně bojují s následnou ekonomickou recesí, celkem 45 procent exportérů potvrdilo, že se jejich objem exportních zakázek během loňského roku zvýšil. Vyplývá to z průzkumu HSBC Banky zveřejněného v úterý.

"V rámci průzkumu jednotlivých odvětví jsme identifikovali současné tři nejnovější tahouny českého exportu. Na rozdíl od energetiky a strojírenského průmyslu pro nás nanotechnologie byly do jisté míry příjemným překvapením. Toto odvětví zažívá mezi českými vývozci velký boom, což potvrdilo 29 procent respondentů," přiblížil výsledky průzkumu Tomáš Nymburský, ředitel exportních finančních služeb HSBC Bank plc v pražské pobočce.

Čína poprvé od roku 2004 více zboží dovezla, než vyvezla do zahraničí

 

Energetika a strojírenství však stále hraje prim. Vysoký zájem o export energetických zařízení, průmyslových a technologických celků projevují státy východní Evropy, Latinské Ameriky, Jihovýchodní Asie nebo Turecko. "Přes veškeré moderní inovace v našem oboru stále platí, že těžba uhlí a jeho následné zpracování patří mezi základní postupy výroby elektrické energie současnosti. Ačkoli jsme často omezováni geografickými podmínkami těžby uhlí, dokázali jsme navzdory silné konkurenci uspět v Rusku, Španělsku, Vietnamu či na Ukrajině," poznamenal k tomu Jan Dvořáček z ratíškovické společnosti T Machinery zabývající se vývojem důlních technologií.

Ve strojírenském průmyslu jsou nejatraktivnějšími destinacemi stále Německo, Rusko a čím dál více zakázek putuje do Číny. "Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2010 jsme zaznamenali růst čínského HDP o 9,8 procenta. V tomto roce předpokládáme, že domácí poptávka v Číně bude výrazně ovlivňovat očekávaný devítiprocentní nárůst čínského HDP," dodal Nymburský.

Výsledky ukázaly, že v postkrizovém období zaznamenalo mnoho českých firem výrazný nárůst exportních zakázek, což David Füllsack, ředitel zahraničního odboru Hospodářské komory ČR považuje za jednoznačný úspěch českých podniků. "Exportéři si dokázali poradit s nepříznivými ekonomickými podmínkami a prorazit na světovém trhu, kde se podle průzkumu vrátili na úroveň před rokem 2008. Nicméně nadále vidíme pro české exportéry dostatečně nevyužitý potenciál Asie, Latinské Ameriky a dalších rozvíjejících se trhů," prohlásil Füllsack.

Česká ekonomika je na tom o poznání lépe než loni hodnotí firmy

 

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články