Polovina dětí reaguje na internetu na zprávy od cizích lidí – ze zvědavosti

13. 2. 2010 – 18:30 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Polovina dětí reaguje na internetu na zprávy od cizích lidí – ze zvědavosti
Dětí reagují na internetu na zprávy od cizích lidí, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Internet a zejména sociální sítě, jako je Facebook nebo Líbímseti.cz, tvoří nedílnou součást života českých teenagerů i výrazně mladších dětí. Podle výzkumu společnosti Microsoft, 79 procent dospívajících v Evropě aktuálně aktivně používá sociální sítě.

To je přibližně o polovinu více, než před pouhým rokem, kdy se k navazování a udržování známostí na internetu přihlásilo 45 procent dětí a dospívajících do osmnácti let.

Alarmující je, že podle 43 procent mladých uživatelů sociálních sítí je zveřejňování osobních informací na internetu bezpečné. Není. Používání skutečného jména, zveřejňování fotografií, popis bydliště nebo školy, kterou dítě navštěvuje, může vyústit v sexuální obtěžování na internetu i v reálný útok. Právě na tato rizika upozorňuje dnešní Den za bezpečnější internet a výsledky výzkumu, který provedla společnost Microsoft mezi 5 615 dětmi a mladými lidmi do osmnácti let a 8 566 dospělými v jedenácti evropských zemích.

„Každý rodič chce pro své dítě to nejlepší, i když to znamená omezování a sledování toho, co jeho potomek dělá. Platí to v reálném světě i v prostředí internetu,“ vysvětluje Markéta Kuklová, tisková mluvčí společnosti Microsoft Česká republika. „Důvěřivost a zvědavost dětí v kontrastu s anonymitou, kterou na internetu mohou využít potenciální predátoři, totiž bez rodičovské kontroly znamená velké riziko pro šťastné dětství a dospívání,“ dodává Markéta Kuklová.

Celý článek a tipy pro zajištění bezpečnosti najdete na Techzon.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,430 23,610
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články