Polovina zaměstnanců v Česku dostala loni přidáno, desetině mzda klesla

28. 4. 2021 – 7:30 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Polovina zaměstnanců v Česku dostala loni přidáno, desetině mzda klesla
Nejspokojenější byli zaměstnanci v IT. Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Na 51 procent pracovníků dostalo v uplynulém roce přidáno. Snížení mzdy se týkalo desetiny pracovníků, nejčastěji šlo o zaměstnance v obchodu, retailu a marketingu, a pokles mzdy se obvykle pohyboval v rozmezí deseti až 15 procent. Vyplývá to z únorového průzkumu personální agentury Grafton Recruitment mezi 1066 zaměstnanci.

Nejvíce spokojeni jsou lidé z IT a podnikových služeb, pracovníci s vysokoškolským vzděláním a mladší generace. Naopak nejméně spokojení jsou pracovníci z výroby a lidé bez maturity. Zaměstnance motivuje nyní především jistota práce, výše mzdy a kolegové, ukázal průzkum.

"Mzda sice patří ke klíčovým faktorům spokojenosti, přispívá k ní však i míra naplnění dalších potřeb. Podle našeho průzkumu k nim patří zejména dobrý kolektiv, práce, která baví, a zaměstnavatel, který inspiruje a kterému záleží na jeho lidech," uvedl ředitel Grafton Recruitment Martin Malo. Čtvrtina nespokojených si nejčastěji stěžuje na nízkou mzdu, nepříjemného šéfa nebo nemožnost kariérního postupu.

Hlavní je jistota práce

Pandemie změnila faktory motivace českých pracovníků. Zatímco ještě loni byla největší motivací mzda, letos je to jistota práce. Nejdůležitější je tento důvod v obchodu a retailu, kde jej uvádí 67 procent zaměstnanců. Mzda je na druhé příčce a třetím nejčastěji zmiňovaným důvodem motivace jsou kolegové. K demotivujícím faktorům naopak patří nízká mzda, špatná organizace práce a vedení.

Motivační faktory zaměstnanců se napříč obory liší. Zatímco špatná organizace práce a špatné vedení demotivuje spíše fyzicky pracující lidi, IT pracovníkům vadí, když nevidí ve své práci smysl. Až 54 procent zaměstnanců z obchodu, marketingu či retailu motivuje dobrý pracovní kolektiv vytvářející příjemnou atmosféru. Podobně smýšlí také pracovníci z administrativy či lidských zdrojů, dodal Malo.

Práce z domova jako standard

Na 95 procent respondentů průzkumu by si přálo zaměstnavatele, kterému záleží na jeho lidech a který vychází vstříc jejich potřebám. Zájem zaměstnavatele ovšem vnímá jen polovina zaměstnanců a s tím souvisí i jejich pocit nedostatečné podpory při sladění práce a osobního života či při kariérním růstu.

Vlivem pandemie se v mnoha firmách rozšířila možnost práce z domova. Pouze z domova aktuálně pracuje 31 procent manažerů, 33 procent pracovníků střídá kancelář s prací z domova a dalších 36 procent stále denně dochází do kanceláře. Přestože lidé pracují vzdáleně nejčastěji z důvodu nařízení firmy a berou tento model práce jako standard, jako benefit jej stále vnímá 46 procent pracovníků.

Pro třetinu respondentů práce z domova představuje příležitost, jak skloubit práci s péčí o rodinu v době zavřených škol. "V době zavřených škol a práce z domova potřebují zaměstnanci o to více cítit podporu svého zaměstnavatele. Ten jim může například umožnit nastavit si pracovní dobu podle jejich vlastních potřeb nebo jim dát možnost spolurozhodovat, kdy a jak budou svou práci dělat," upozornil Malo.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články