Polovině firem v zemědělství prý hrozí krach

27. 2. 2012 – 23:28 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Polovině firem v zemědělství prý hrozí krach
V zemědělství aktuálně podnikají převážně rizikové subjekty, u kterých je vyšší míra rizika nesplácení úvěrů a existuje zde vysoké nebezpečí prodlení při plnění závazků, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podnikání v oblasti zemědělství patří pořád k nejrizikovějšímu v České republice, v relativním srovnání s tuzemskou podnikatelskou základnou v zemědělství působí o třetinu méně "vynikajících" firem a úpadek hrozí o 123 procent více firmám. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila ČEKIA.

Krachem je přitom ohrožena téměř každá druhá společnost (48,8 %) podnikající v zemědělství.

Výsledky hodnocení v analýze aktuálního rozložení rizikovosti podnikatelské základny v ČR vycházejí z metodiky ratingového modelu ČEKIA Stability Rating, jehož cílem je odhadnout riziko úpadku firmy v následujících dvanácti měsících.

"Vysoký podíl firem, kterým hrozí krach a velmi nízký počet společností hodnocených v kategorii ´vynikající´ svědčí o vysoké rizikovosti a náročnosti podnikání v sektoru zemědělství," okomentovala výsledky studie analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová s tím, že markantní vychýlení vzhledem k rozložení tuzemské podnikatelské základny jako celku je důsledkem dlouhodobého snižování podílu zemědělství na národním hospodářství.

"Příčiny lze spatřovat zejména v sílících konkurenčních tlacích a dodatečných investicích nutných pro dodržení platných norem kladených na technologii chovatelských zařízení, zachování životního prostředí a dalších hygienických předpisů. Po vstupu do EU a otevření trhu se české zemědělství potýká také s přílivem levnějších potravin ze zahraničí. Nedostatečný odbyt na domácím trhu a nízké, popř. nestabilní výkupní ceny řeší někteří z prvovýrobců útlumem nebo úplným ukončením produkce nerentabilních komodit, případně úplným ukončením činnosti. Pokles objemu zemědělských komodit se týká především živočišné výroby, především chovu prasat a rovněž chovu skotu," doplnila Štěpánová.

V zemědělství aktuálně podnikají převážně "rizikové" subjekty, u kterých je vyšší míra rizika nesplácení úvěrů a existuje zde vysoké nebezpečí prodlení při plnění závazků. Podle metodiky ČEKIA Stability Ratingu je v ratingovém stupni "rizikové", CCC až C, hodnoceno 48,8 procenta společností, což je o 123 procent více než v rámci ČR celkově. Navíc je v sektoru vysoký podíl extrémně rizikových i vysoce rizikových subjektů s ratingem C (26,7 %) resp. CC (15,2 %).

Naopak "vynikajících" společností s ratingem AAA až A v zemědělství působí jen 13,7 procenta, což je v relativním srovnání o 37 procent méně oproti tuzemské podnikatelské základně jako celku. V ratingovém stupni "úpadek" je hodnoceno 0,74 procenta firem. V odvětví působí 36,7 procenta "dobrých" společností s ratingem v intervalu BBB až B, což je o 28,6 procenta méně než v rámci tuzemské populace firem.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články