Poplatek za položku na receptu nahradí poplatek za recept. Co nás čeká?

9. 7. 2010 – 0:04 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poplatek za položku na receptu nahradí poplatek za recept. Co nás čeká?
Poplatky u lékaře zůstávají v původní výši třiceti korun, |Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Budoucí vládní trojkoalice se ve středu dohodla na tom, že se zruší poplatek za položku na receptu, nahradí ho jednotný poplatek za recept ve výši 30 korun. Po jednání to oznámil premiér Petr Nečas.

"Podařilo se nám definovat rozsah péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, jasně definovat, co z něj bude hrazeno," řekl Nečas. Nárok pacienta bude stanoven medicínskými kritérii a rozsahem možností veřejné zdravotní péče.

Zvýšit by se podle premiéra měl také regulační poplatek za hospitalizaci. Za den v nemocnici by měl pacient zaplatit minimálně 100 korun s tím, že ceny budou odstupňovány podle úrovně takzvaných hotelových služeb. "V současné době není odlišeno, zda pacient leží na pokoji s dalšími deseti lidmi, nebo v dvoulůžkovém pokoji," vysvětlil Nečas. Ze zdravotního pojištění rozhodně nebudou hrazené levné léky typu acylpyrin nebo paralen.

 

<%Anketa158%>

 

Poplatky u lékaře zůstávají v původní výši třiceti korun. Nečas však uvedl, že lze ještě zvýšit regulace u lékařů specialistů, pokud k nim pacient přijde bez doporučení obvodního lékaře. "Posíleny budou kompetence a odpovědnost primární péče a zvýšena bude regulace za návštěvu ambulantního specialisty bez doporučení," řekl Nečas. O konkrétní výši těchto poplatků se však strany zatím nedohodly.

"Na výslovný návrh kandidáta na ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) budou průběžně vyhodnocována sociální rizika a dopady na jednotlivé skupiny obyvatelstva," doplnil Nečas.

 

<%Anketa40%>

 

Předseda Věcí Veřejných Radek John zdůraznil, že se strany koalice dohodly na tom, že pro každou nemoc, každou diagnózu bude existovat jeden plně hrazený lék. John tvrdí, že jde o opatření plně sociální.

Programová kapitola zdravotnictví se ovšem středeční dohodou nad podobou regulačních poplatků uzavřela. Podpisu koaliční dohody tak už nic nebrání. Text dohody by měl být podle premiéra Nečase hotový v pátek. O víkendu mají text schválit stranické orgány.

Prezident Václav Klaus chce novou vládu jmenovat v úterý 13. července, aby kabinet mohl začít s přípravou státního rozpočtu na příští rok.

-Petra Kotvová, Mediafax

Kam dál?

- Léky budou i bez doplatku, dohodla se na tom nová vláda

- Pomalý růst důchodů a poplatky u lékaře jsou důvody proč penzisté volí levici

- Za zdravotní péči zaplatíme více, všichni

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články