Poplatky penzijním fondům mohou po reformě spolknout až třetinu vkladů

7. 4. 2011 – 10:23 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poplatky penzijním fondům mohou po reformě spolknout až třetinu vkladů
V prvních pěti letech by poplatky z úspor měly být vyšší o 0,2 procentního bodu, aby se důchodovým společnostem vrátily počáteční náklady, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo financí ukončilo konzultaci ohledně výše poplatků, které budou klienti platit důchodovým fondům v dobrovolně povinném druhém pilíři důchodového systému. Do poloviny roku přijde s konečným návrhem poplatků a pravidel pro fungování celého systému.

Začala hra o to, kolik bude Čechy stát dobrovolně povinné spoření na důchod, s nímž počítá vládní důchodová reforma. Z materiálu, který až do úterý konzultovalo ministerstvo financí s odbornou veřejností, vyplývá, že poplatky, který budou muset klienti platit novým důchodovým fondům, by mohly spolknout za celou dobu spoření až třetinu ze zaplacených příspěvků. „Konečnou podobu druhého pilíře důchodového systému, včetně poplatků, připraví ministerstvo i na základě této konzultace do poloviny letošního roku,“ říká Ondřej Jakob, tiskový mluvčí ministerstva financí.

Vládní důchodová reforma počítá s tím, že Češi do 35 let se budou moci rozhodnout, zda budou posílat tři procenta ze mzdy z důchodového pojištění do soukromých důchodových fondů. K nim budou muset přidat další dvě procenta ze mzdy. Pak v tomto systému musí vydržet až do důchodu. Odměnou by jim měl být o něco vyšší důchod díky vyššímu výnosu z investování svěřených peněz na finančních trzích.

Kalkulačka: Spočítejte si kdy půjdete do penze a jaký budete mít důchod podle reformy

Ministerstvo financí plánuje, že každá důchodová společnost bude nabízet čtyři typy důchodových fondů. Nejkonzervativnější bude fond státních dluhopisů České republiky. Dál bude na výběr z konzervativního fondu, který bude investovat i do dluhopisů zemí EU, z vyváženého fondu, který bude moci držet až 40 procent akcií, a z dynamického fondu, který by mohl mít v portfoliu až 80 procent akcií.

Vzhledem k různé náročnosti správy těchto typů fondů hodlá ministerstvo stanovit pro každý z nich samostatný maximální přípustný poplatek. Nejlevnější bude fond státních dluhopisů, nejdražší naopak dynamický fond.

Penzijní reforma byla schválena, jaké změny čekají budoucí důchodce?

 

V prvních pěti letech by poplatky z úspor měly být vyšší o 0,2 procentního bodu, aby se důchodovým společnostem vrátily počáteční náklady na rozjezd fondů. Klienti, kteří do systému vstoupí hned po startu, by na tom tedy byli hůř, než ti, kteří se přidají až po uplynutí pětileté lhůty. Tento princip kritizuje Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců (AFIZ). „Rozdílná výše poplatků v průběhu existence fondů je zcela neopodstatněná. Není navíc jasné, s jakými vstupními náklady ministerstvo počítá,“ říká Marta Gellová, generální sekretářka AFIZ. 

Počáteční pětileté období s vyššími poplatky není logické ani proto, že v té době bude ve fondech málo peněz. Poplatky z hodnoty úspor jsou pro fondy atraktivní až v době, kdy je klient těsně před odchodem do důchodu a naspořená částka se pohybuje v řádech stovek tisíc či milionů korun u jednoho klienta.

Ke konzultaci předložilo čtyři varianty poplatků. Fondy by si mohly strhávat každý rok jen určité procento z hodnoty uložených úspor, nebo si vezmou méně z úspor, ale každý měsíc si strhnou i poplatek z pravidelné měsíční úložky. Ve třetí a čtvrté variantě jde o kombinaci poplatku z hodnoty úspor a podílu na výnosu, který klientovi fond vydělá. „Navržená výše poplatků vychází mimo jiné i z odhadovaného výnosu jednotlivých typů fondů ve výši od 4 do 8 procent ročně,“ vysvětluje Jakob.

Pro klienty by byla nejvýhodnější navržená varianta s poplatkem z hodnoty úspor kombinovaná s poplatkem z ukládané částky. V průměru za všechny typy fondů (poplatky od 0,5 do 1,1 %) by klient platil 0,8 procenta z hodnoty úspor (po uplynutí prvních pěti let) a 1 procento z vkladu. Pokud by klient začínal s měsíční úložkou 1150 korun (z hrubé mzdy 23 000 korun) a tato úložka by každý rok rostla o tři procenta a fond by v průměru vynášel 5 procent ročně, zaplatil by na poplatcích za 40 let spoření zhruba 300 tisíc korun. To je necelých 30 procent z vložených peněz.

Kolik zaplatí důchodovým fondům klient s průměrnou mzdou

Klient má mzdu 23 000,-, která každý rok poroste o 3 %. V prvním roce měsíčně ukládá 1150,- Kč. Výnosnost fondu je v průměru 5 % ročně. Klient spoří 40 let.

Poplatková struktura* Celková suma poplatků Podíl na vložených penězích
Průměrně 1 % z hodnoty úspor ročně 361 731,60 Kč 34,76 %
Průměrně 0,8 % z hodnoty úspor ročně + 1 % z měsíčního vkladu 299 790,65 Kč 28,81 %
Průměrně 0,7 % z hodnoty úspor ročně + 5 % z výnosu 341 259,23 Kč 32,80 %
Průměrně 0,45 % z hodnoty úspor ročně + 10 % z výnosu 338 873,45 Kč 32,57 %

* Poplatek z hodnoty úspor je průměr ze čtyř poplatků navržených pro jednotlivé typy fondů.

Nejnákladnější pro klienta je první varianta, v níž by si fond strhával podle typu od 0,7 do 1,3 procenta z hodnoty úspor. Při průměrném poplatku 1 procento by zmíněný klient zaplatil za 40 let zhruba 360 tisíc korun, což je téměř 35 procent vložených peněz.

Varianty s podílem na výnosu lze propočítat jen obtížně. Nicméně nákladově pro klienta vychází zhruba podobně. Při průměrném výnosu 5 procent ročně by při kombinaci průměrného poplatku 0,7 procenta z úspor a 5 procent z výnosu klient zaplatil zhruba 340 tisíc korun. To je téměř stejná částka jako u kombinace průměrného poplatku 0,45 procenta a 10 procent z výnosu.

-Jan Stuchlík | Celý článek najdete na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články