Poroste cena elektřiny kvůli intervenci ČNB?

25. 11. 2013 – 0:09 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poroste cena elektřiny kvůli intervenci ČNB?
Velcí dodavatelé, jako jsou ČEZ, PRE a E.ON, již nakoupili elektřinu do zásoby. To je důvod, proč prozatím nebudou zvyšovat ceny a umělý zásah České národní banky nebude mít vliv na cenu elektřiny. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Obavy ze zdražení elektřiny jsou mylné! Každý se bál, že oslabení koruny bude mít drsné následky na cenu elektřiny, protože vše začalo zdražovat. Ceny se nebudou výrazně měnit, protože velcí dodavatelé elektřiny již nakoupili velké množství elektřiny dopředu. Na ceníky menších dodavatelů se ještě čeká.

Velcí dodavatelé, jako jsou ČEZ, PRE a E.ON, již nakoupili elektřinu do zásoby. To je důvod, proč prozatím nebudou zvyšovat ceny a umělý zásah České národní banky nebude mít vliv na cenu elektřiny. Malí dodavatelé při přípravě nových ceníků nešli na hranu svých možností a oslabením naší měny tak nedochází k zásadnímu tlaku na přepracování ceníků. Na stanovení cen pro rok 2014 mají dodavatelé ještě 14 dnů.

Zásah ČNB způsobil jen růst o zhruba 50 Kč za mWh. Zásadní oslabení měny se tak projeví až v průběhu nového roku, záleží samozřejmě na politice ČNB. Pokud bude držet kurz na stávající hladině cena bude stejná, větší zásah by jí ovlivnit mohl, ale až v druhé půlce roku 2014. Posílením koruny by samozřejmě pomohlo k nižším cenám a stabilnějšímu trhu.

Zásah ČNB by mohl mít dopad na menší dodavatele, kteří doposud nezveřejnili ceník pro následující rok 2014, těch je zhruba dvacítka. Velkých dodavatelů, kteří již zveřejnili ceníky, se oslabení Kč v roce 2014 neprojeví.

Znamená to tedy, že pro rok 2014 se s ohledem na oslabení koruny ceny elektřiny výrazně měnit nebudou. Je to hlavně tím, že velké společnosti již mají zásoby elektřiny. Malí dodavatelé půjdou stejně jako v loňském roce s cenami pod ty velké, celkově se ceny ale budou držet ve stabilním stavu nebo se ještě sníží.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články