Poroste cena elektřiny? Vláda chce vyjednávat

1. 9. 2010 – 20:34 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poroste cena elektřiny? Vláda chce vyjednávat
Konkrétní opatření zatím vláda nenavrhla, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny elektřiny by v příštím roce nemusely stoupnout kvůli neúměrné podpoře obnovitelných zdrojů, zvláště fotovoltaických elektráren. Vláda se na svém středečním zasedání usnesla, že problém bude aktivně řešit.

Konkrétní opatření zatím vláda nenavrhla s poukazem na to, že musí proběhnout řada jednání i s podnikateli a dalšími zainteresovanými skupinami, aby se stát nevystavil riziku arbitráží a soudních sporů.

"Vláda má v této problematice velmi omezené možnosti, ale nezastíráme, že si chceme tyto možnosti rozšířit," řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Kabinet chce postupně zpracovat rozsáhlejší systémové řešení, jehož bližší povahu zatím nehodlá zveřejnit.

Stát musí najít způsob jak zabránit, aby fotovoltaika znamenala nárůst ceny elektřiny, případně najít způsob, jak zvýšení ceny kompenzovat v rámci výroby, distribuce nebo prodeje elektrické energie, řekl v rozhovoru pro Radiožurnál místopředseda ČSSD a stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. "Prostě kvůli zeleným projektům nesmí trpět občané ani firmy," prohlásil.

 

Psali jsme:

- Elektřina může nekontrolovatelně zdražovat, v solárních elektrárnách tiká další bomba

- Elektřina zdraží o 22 procent

 

V příštím roce hrozí výrazný nárůst cen elektřiny, protože do sítě je napojeno velké množství fotovoltaických elektráren, které mají garantovanou výkupní cenu energie. Distributorské společnosti musí tuto energii vykupovat a cenu za ni rozpočítávají na jednotlivé odběratele.

Zákon však do nedávné doby neumožňoval větší meziroční snížení výkupní ceny elektřiny o více než pět procent, ačkoli pořizovací a provozní náklady solárních panelů výrazně poklesly. Celkový výkon fotovoltaických elektráren za posledních cca pět let narostl několikasetnásobně. Kromě zvýšení ceny elektřiny hrozí i přetížení přenosové sítě.

"Nejde o žádné selhání trhu, ale o nesmyslnou legislativní chybu," shrnul problém Nečas. Zákon v roce 2005 přijala vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) a ustanovení o maximálním snížení výkupní ceny do zákona včlenili poslanci za ČSSD a KSČM.

Právní úpravu změnila vláda Jana Fischera, ale pro smlouvy, které byly uzavřeny před nebytím platností zákona, nová právní úprava neplatí.

-Jiří Táborský, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články