Poslanci chtějí vyhnat automobily z center měst

27. 11. 2010 – 20:09 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poslanci chtějí vyhnat automobily z center měst
Některá omezení jiý praktikují ve svých centrech i světová města, jako je Berlín nebo Stockholm, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Politici v následujícím týdnu budou schvalovat novelu zákona, která zavádí přísnější imisní limity pro polétavý prach, nízko emisní zóny a chrání města před automobily v době vyhlášení smogové situace.

"Poslanecká novela řeší hlavní problémy. Pro obyvatele není hlavním problémem oxid uhličitý, ale drobné prachové částice, ty zhoršují kvalitu ovzduší a ohrožují zdraví obyvatel," prohlásil ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Předloha by měla pomoci snížit prachové částice v ovzduší.

"Novela má tři části. První zavádí limity pro polétavý prach, tzv. imisní limity. Ty by byly nově určovány pro konkrétní lokalitu. To by umožnilo lépe komunikovat s lokálními znečišťovateli," uvedla šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí.

"Další částí je zavedení nízkoemisních zón. Obce budou moci rozhodnout, zda do jejích center budou moci jezdit automobily bez nálepek, které ukazují, zda automobil škodí životnímu prostředí," sdělila agentuře Mediafax Kočí. Podobné nálepky přitom na automobilech požadují ve svých centrech i světová města, jako je Berlín nebo Stockholm, připomněl ministr Drobil. Zavedení nízkoemisních zón se například ve Stockholmu snížil polétavý prach v ovzduší o desítky procent.

"V době vyhlášení smogové situace by se mohlo jezdit po obchvatech měst zdarma," řekla poslankyně. Automobily by se vyhnuly vjezdu do center měst a jejich obyvatelům by se tak výrazně ulevilo.

Předkladatelé, mimo jiné poslanec Pavol Lukša (TOP 09), původně chtěli, aby zákonodárci novelu schválili již v prvním čtení. S tím však nesouhlasil poslanecký klub ČSSD ani zpravodajka Kateřina Konečná (KSČM) z výboru pro životní prostředí.

-Karolina Brožová,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články