Poslanci ČSSD už nesmí zaměstnávat příbuzné, hrozím jim pokuta

26. 7. 2010 – 11:38 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poslanci ČSSD už nesmí zaměstnávat příbuzné, hrozím jim pokuta
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Poslanecký klub soc. dem. si po květnových volbách schválil etický kodex, který obsahuje pokutu až ve výši jednoho poslaneckého platu, tedy 59 tisíc korun hrubého, pokud zákonodárce zaměstná osobu blízkou nebo si u ní pronajme poslaneckou kancelář.

Píše o tom v pondělním vydání deník Právo.

Na začátku září klub ČSSD provede inventuru, zda všichni její poslanci kodex dodržují. „Je tam možnost udělit sankci do výše jednoho poslaneckého platu. A to opakovaně,“ řekl Právu místopředseda poslanců soc. dem. Jeroným Tejc.

Stejná sankce podle něj platí, pokud by si zákonodárce ČSSD pronajal poslaneckou kancelář u příbuzného. Soc. dem. přitom bude teprve zjišťovat, jak její poslanci etický kodex dodržují.

Sněmovna poskytuje každému zákonodárci na poslanecké asistenty měsíčně 35 tisíc korun. Asistenti nejsou zaměstnanci Sněmovny, ale pracují na živnostenský list, musí si tak platit sami zdravotní a sociální pojištění. Výhodou ale je, že mají k dispozici elektronickou kartu, která jim umožňuje přístup do dolní komory.

Tento měsíc přitom média informovala, že svou manželku zaměstnává jako asistentku poslanec ČSSD Alfréd Michalík. To ale brzy skončí. „Ke konci července bude smlouva s mojí manželkou ukončena,“ řekl Michalík Právu.

Rozruch vyvolal také místopředseda klubu ČSSD Václav Klučka, který si za asistenta stanovil zbrojařského lobbistu Richarda Hlavatého. Poté, co informace zveřejnily Hospodářské noviny, se asistenta zbavil. ČSSD by chtěla, aby se k jejímu etickému kodexu včetně zákazu zaměstnávat příbuzné připojili i jiní.

Předseda poslanců za TOP 09 a Starostové Petr Gazdík v reakci řekl Právu, že jejich poslanci příbuzné nezaměstnávají, aniž by přijímali etický kodex. „My se k tomu nemusíme připojovat, protože nikdo z našich poslanců nezaměstnává své příbuzné. Není nikdo, kdo by tak činil. Není třeba k tomu schůzovat a halasně schvalovat a vyhlašovat kodexy. Měla by to být samozřejmost,“ uvedl Gazdík.

Šéfka poslanců Věcí veřejných Kristýna Kočí upozornila, že u nich bylo jasno už před volbami. „Poslanecký klub Věcí veřejných má vlastní etický kodex, který jsme přijali jako první již před volbami. Nemusíme se tedy připojovat,“ sdělila Právu Kočí. Ocenila přitom, že se soc. dem. krokem její strany inspirovala.

Také šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik nevidí důvod, proč halasně podepisovat etický kodex jako ČSSD. Nezaměstnávat příbuzné považuje za samozřejmost.

Občanští demokraté také žádný písemný kodex nechystají. „Poslanci jsou zodpovědní dospělí lidé. Nebudeme se připojovat k opakované mediální aktivitě ČSSD. Nic jiného než mediální aktivita to totiž není,“ sdělil Právu předseda poslanců Petr Tluchoř.

-Zdenek Michora, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články