Poslanci mají nejhorší politickou kulturu

4. 4. 2011 – 15:43 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poslanci mají nejhorší politickou kulturu
Názory veřejnosti se lišily podle deklarované životní úrovně, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nový průzkum zjišťoval, jak Češi hodnotí politickou kulturu, tedy jednání a veřejné vystupování veřejně činných lidí. Téměř 81 procent veřejnosti se vyjádřilo, že nejhorší politickou kulturu mají poslanci, naopak představitele místních samospráv hodnotí 60 procent dotázaných kladně.

Vyplývá to z březnového průzkumu, který v pondělí zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Stejně tak jako představitelé obecních samospráv se s kladnými výsledky setkali také představitelé krajských samospráv. Jejich chování a jednání hodnotí pozitivně 41 procent občanů.

Na druhé místo v pomyslném žebříčku negativního hodnocení skončili vládní představitelé. K jejich politické kultuře se negativně vyjádřilo 68 procent veřejnosti.

Z průzkumu dále vyplývá, že se mínění Čechů o jednání a chování představitelů vlády oproti loňskému roku výrazně zhoršilo. "V předešlém výzkumu však byla hodnocena úřednická vláda premiéra Jana Fischera, která nemá od roku 2005 v dobrém hodnocení konkurenci," uvádí šetření.

Téměř 89 procent obyvatel souhlasilo s tím, že o problémech, sporech a aférách je třeba informovat, protože politici potřebují kontrolu veřejnosti. Tři čtvrtiny Čechu sdílí názor, že ve sporech a aférách, které se ve veřejném životě objevují, jde hlavně o vyřizování osobních účtů.

Názory veřejnosti se lišily podle deklarované životní úrovně. Lidé s dobrou životní úrovní lépe hodnotili politickou kulturu vlády, obou komor parlamentu, představitele krajských i místních samospráv a všech tří vládních stran.

-Petra Hrubá | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články