Poslanci: Novela o zdravotnictví dělá z lékařů tupce

25. 10. 2012 – 14:28 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poslanci: Novela o zdravotnictví dělá z lékařů tupce
Návrh reguluje reklamu na léky také prostřednictvím průzkumů trhu, marketingových studií a poregistračních studií, ty už nebude možné provádět za peníze. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zákon, který má regulovat prostor pro korupci ve zdravotnictví, prošel ve čtvrtek sněmovnou do druhého čtení. Poslanci ovšem trvají na tom, že se musí významně přepracovat, protože ničí hospodářskou soutěž.

Zabránit korumpování lékařů a lékárníků ze strany farmaceutických firem má vládní novela zákona o regulaci reklamy. Poslanci ji v prvém čtení projednali ve čtvrtek a většinou sto šesti hlasů ji poslali výborům. Věcný záměr všichni vítali, ale většina řečníků hovořila o tom, že přijetí zákona v současné podobě by znamenalo hrubé omezení hospodářské soutěže a konkurence, na což by v důsledku doplatil pacient.

"Návrh musíme významně dopracovat. Je tam řada opatření, které jdou správným směrem, ale chybí mi tu snaha jít za podstatou problému. Což není korupce, ale neefektivní využívaní prostředků veřejného zdravotního pojištění, to je důvod, aby vláda do reklamy zasahovala, protože lék neplatí ten, kdo předepisuje. Vždycky, když někdo něco neplatí, dochází k benevolenci a plýtvání, předepisování neadekvátních přípravků. Mě mrzí, že jdeme cestou líbivých řešení, nejdeme za jádrem problému. Každý, kdo v Česku nemá program a vizi, bojuje proti korupci, tak mi to připadá poslední rok a půl," uvedl Marek Šnajdr (ODS).

Pokud nebude zákon výrazně přepracovaný, patří rovnou do koše, je přesvědčený poslanec Jaroslav Krákora (ČSSD).

Norma by měla ukončit praxi, kdy lékaři vyjíždějí na kongresy do přímořských letovisek za peníze farmaceutických firem. Zákon jasně stanoví, že lékař může mít uhrazené pouze zdůvodnitelné výdaje, a to jsou výdaje na dopravu, stravu, ubytování a registrační poplatek. To se poslancům také nelíbilo, argumentovali tím, že lékaři si za své platy výjezd na odborný kongres většinou nemohou dovolit.

"Mí mladší kolegové opatření říkají zatykač na poznání a vědu, já nejsem tak ostrý, ale je to problematický bod," zmínil Rom Kostřica (TOP 09).

Návrh reguluje reklamu na léky také prostřednictvím průzkumů trhu, marketingových studií a poregistračních studií, ty už nebude možné provádět za peníze. Za zapojení do studie dostávali lékaři od firem peníze, případně mohli vyjet například na lukrativní zahraniční kongres, který byl pobytovým zájezdem. Státní ústav pro kontrolu léčiv dal už několika firmám za takové konání pokuty. Novela je výrazně zvyšuje, až na 15 milionů korun.

Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek tvrdí, že je to korupční jednání, které škodí pacientům. "Je to forma korupce nebo zvýhodňování někoho na úkor druhého. Lékař by měl indikovat a předepsat léčivý přípravek pacientovi na základě jeho konkrétního zdravotního stavu. Nikoliv na základě pobídky farmaceutické firmy," zdůvodnil již dříve.

Poslanec z řad občanské demokracie Boris Šťastný takovou regulaci považuje za překročení meze. "Podle mě nemá stát právo zasahovat do oblasti, která není hrazená z veřejných prostředků, prostě ty léky, které jsou volně prodejné. Když si to pacient platí sám, může si výrobce dělat reklamu, jak se mu zlíbí. Domníváme se snad, že lékaři a občané jsou tupci? Jedni potřebují radit, druzí se neumějí informovat?" dotazoval se kolegů.

Rozhorlil se i nad regulací toho, kdy smí přijímat obchodní zástupce farmaceutických firem, a sice že to nesmí být v ordinačních hodinách. "Zase děláme z lékařů hlupáky, kteří neumí posoudit, co je správné pro pacienty. Za chvíli zregulujeme, jak má být velká lavička v čekárně a že se mají řadit zleva doprava. Budeme muset lékařům vypnout telefon v ordinační době, nakoupíme rušičky mobilního signálu a jako v Číně budeme muset nastavit lékařům jediný portál, kam se od osmi do šestnácti hodin dostanou. To je neuvěřitelná zrůdnost, takto zasahovat do svobodného podnikání," završil svou řeč Štastný.

Novela počítá s tím, že firmy by měly ve svém účetnictví dokládat příjmy a výdaje související s reklamou na konkrétní lék. Státní ústav pro kontrolu léčiv má dohlížet také na reklamu na potravinové doplňky a regulovat ji, aby doplňky nebyly nadále uváděny jako léčiva.

Sankce za porušení zákona by podle návrhu novely zákona měly být mnohem přísnější, než jsou nyní. Mohou se vyšplhat až do výše 15 milionů korun. Výše trestu by samozřejmě byla závislá na tom, jak závažný by byl prohřešek.

Pokud norma dojde schválení, bude platit od ledna 2013.

Katerina Surmanová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články