Poslanci schválili 15 nových poplatků majitelům nemovitostí

19. 5. 2013 – 18:46 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poslanci schválili 15 nových poplatků majitelům nemovitostí
A přibudou i nové údaje, které bude třeba zapisovat. Půjde například o právo stavby umožňující postavit stavbu na cizím pozemku a nepovinně také nájem nemovitostí a pacht zemědělských pozemků. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Majitelé nemovitostí si připlatí. Počítá s tím nová úprava katastru nemovitostí, kterou dnes poslanci schválili v závěrečném čtení. Nově totiž budou zpoplatněny některé úkony, jako je třeba výmaz zástavního práva a někteří lidé tak budou muset z kapsy vytáhnout i několik tisíc korun víc než dříve.

Základní poplatek za zápis do katastru nemovitostí sice zůstane stejný, tedy tisíc korun, přibude však patnáct další úkonů, u kterých budou lidé muset sáhnout do peněženky pro stejnou částku.

 

Nejvýraznější změnou je poplatek za výmaz zástavního práva. Dosud totiž za tento úkon, kterých se ročně provede zhruba 200 tisíc, lidé neplatili nic. Platit se také bude oproti minulosti třeba za zápisy převodu podílů v bytovém domě. Zpoplatněno je nové i odkoupení půdy od společenství vlastníků nebo nově zbudované kočárkárny či kolárny. Podle předsedy Českého úřadu zeměměřickýho a katastrálního Karla Večeře by si však lidé měli současně uvědomit, že v česku jsou poplatky za zápis do katastru nejnižší v Evropě.

Lidé, kteří nechtějí nové poplatky platit, by tak měli takové změny zapsat ještě do konce tohoto roku, kdy ještě platí stará pravidla.

Poplatky (1000 Kč) se nově týkají těchto práv zapsaných do katastru vkladem
 
Právo stavby
Budoucí zástavní právo
Budoucí výměnek
Přídatné spoluvlastnictví
Správa svěřenského fondu
Výhrada vlastnického práva
Výhrada práva zpětné koupě
Výhrada práva zpětného prodeje
Zákaz zcizení nebo zatížení
Výhrada práva lepšího kupce
Ujednání o koupi na zkoušku
Nájem
Pacht
Vzdání se práva na náhradu škody na pozemku
Rozdělení práva k nemovitosti na vlastnické právo k jednotkám
 

 

A přibudou i nové údaje, které bude třeba zapisovat. Půjde například o právo stavby umožňující postavit stavbu na cizím pozemku a nepovinně také nájem nemovitostí a pacht zemědělských pozemků. Poslanci si od zákona slibují, že kromě větší spolehlivosti katastru přinese i stovky milionů korun do rozpočtu navíc.

 

Debatu v Poslanecké sněmovně rovněž rozproudil způsob ochrany vlastníků nemovitostí před podvodnými převody nebo vklady v katastru. Byly totiž obavy z toho, že by s novou právní silou katastru mohli někteří lidé o své nemovitostí přijít. Nově totiž bude platit pravidlo "co je psáno, to je dáno". Pokud by tak podvodník docílit například na základě zfalšované smlouvy přepsání nemovitosti na sebe a tu následně někomu prodal, bylo by pro původního majitele obtížné domoci se jí zpět, protože nový majitel ji od podvodníka „nabyl v dobré víře“. Nic na tom ani nezmění to, že by podvodník byl později za svůj trestný čin odsouzen.

 

Poslanci se nakonec nebyli schopni dohodnout, který z pozměňujících návrhů řešící tento problém přijmou a některá očekávaná opatření se do zákona vůbec nedostala. Pomoci vlastníkům by tak mohl pouze jediný návrh, který podporu sněmovny získal, a to že katastrální úřad zašle vlastníkovi nemovitosti informaci v případě jakéhokoliv vkladového řízení v souvislosti s jeho nemovitostí poštou na jeho adresu, prostřednictvím datové schránky anebo jiným vhodným způsobem, který účastníci katastrálnímu úřadu sdělí.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články