Poslanci stále dostávají statisíce za dozorčí rady

1. 7. 2012 – 18:38 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poslanci stále dostávají statisíce za dozorčí rady
Všechna majetková přiznání kontroluje po formální stránce mandátový a imunitní výbor sněmovny. Ten však nezkoumá jejich pravdivost, Foto: vlada.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Statisícové částky za křesla v dozorčích radách, nákupy pozemků a budov za miliony korun, ale také hypotéky a úvěry lze vyčíst z majetkových přiznání, která povinně podávají poslanci. Poslední z nich by mělo být odevzdané do konce června.

Poslanec Václav Baštýř (ODS) v minulém roce získal prodejem akcií 10 milionů korun. Za necelý milion korun si koupil ornou půdu, za další necelé tři miliony korun vydražil nemovitosti. Od Petra Hercoga, který spolu s ním figuruje ve společnosti Agro Podlužan, kde je Baštýř členem představenstva, si půjčil půl milionu korun.

Poslanci Vladislavu Vilímcovi (ODS) zaplatilo město Kdyně za jeho místostarostenskou funkci necelých 200 tisíc korun, dalších 66 tisíc korun si pak napsal do přiznání jako odměnu za vykonávání funkce zastupitele v Plzeňském kraji.

Poslanec Tomáš Úlehla (ODS) působí jako ekologický poradce. Jen za minulý rok si svými radami vydělal dva miliony korun, za členství v dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny získal 168 tisíc korun. Úlehla si v loňském roce koupil za 100 tisíc korun Peugeot 206 a vzal si úvěr od ČSOB za čtyři miliony korun.

Majetkové přiznání stihnul podat z vazby v Litoměřicích i poslanec David Rath, který měl kromě poslaneckých peněz také funkci a plat hejtmana, ten dělal v Rathově případě 1,186 milionu korun. Obviněný poslanec vystudoval medicínu a finančně si pomáhal ve společnosti Paracelsum (61 tisíc korun), pronájem nemovitostí mu v loňském roce vynesl 530 tisíc korun. Rath také spoluvlastní dům za 1,75 milionu korun.

Dalšímu kontroverznímu zákonodárci a bývalému pražskému primátorovi Pavlu Bémovi jdou peníze hlavně z jeho nepříliš známé záliby. Před několika roky napsal spolu s cestovatelem Rudolfem Švaříčkem knihu Třetí Everest – Poznání bolí, autorský honorář jen za loňský rok činil skoro tři čtvrtě milionu korun. Kniha je k dostání spolu s filmovým DVD, lampionem z Nepálu, kamenem s mantrou za tisíc korun. Za lékařskou praxi získal Bém 109 tisíc korun.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články