Poslanci zamítli povinnost vymáhat škodu, kterou úředník způsobí státu

9. 5. 2012 – 15:46 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poslanci zamítli povinnost vymáhat škodu, kterou úředník způsobí státu
Podle poslanců, kteří novelu do vlády předložili, bylo logické, že stát jakožto správný hospodář musí náhradu škody po svých úřednících požadovat., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanecká sněmovna zamítla novelu zákona, podle které by musel stát zpětně vymáhat náhradu škody na chybujících úřednících. Pro návrh z pera poslanců TOP 09 bylo pouze 56 zákonodárců.

"Jedná se o novelu zákona, která změní stávající princip vymáhání náhrady škody, který způsobí úřední osoba, na princip povinný," uvedl poslanec Stanislav Polčák (TOP 09). Jeho oponenti jak ze strany ČSSD, tak ODS tvrdili, že vláda připravuje komplexní legislativní normu, která by státu prospěla více.

"Musím říct, že jsem stoupencem toho, aby úředníci nesli vyšší odpovědnost, ale chci také, aby byli chráněni před tím, když jim politici něco nařídí," argumentoval předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc.

S tím TOP 09 nesouhlasila, záměr byl hlavně v odpolitizování úředníků. "Pokud dnes platí zákoník práce, tak má úředník státem zadané a garantované povinnosti. Ve chvíli, kdy slyším, že tato garance zde není, tak mne to překvapuje, ale není to důvod, aby byl tento zákon odmítnut," poznamenal poslanec Jan Farský (TOP 09).

V současnosti totiž stát peníze přímo po zodpovědných úřednících vymáhat nemusí a ani muset nebude. "Úředníci a občané si tedy nejsou rovni. Stalo se tak kvůli velké koalici, která opět ve sněmovně zafungovala," dodal po hlasování předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

více na straně 2..

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články