Poslanecké "malé domů" za 58,5 miliardy

17. 3. 2010 – 8:28 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poslanecké "malé domů" za 58,5 miliardy
Když jsou ve hře hlasy voličů, nebojí se čeští poslanci utrácet, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Když jsou ve hře hlasy voličů, nebojí se čeští poslanci utrácet. Hospodářské noviny spočítaly, že jen za posledních osm let přihráli do svých krajů dotace téměř za 60 miliard, píše list ve středečním vydání.

 

Porcování medvěda

 

Udělali to v rámci takzvaného "porcování medvěda", sporné praxe, kdy každý rok vybírají, kterou ze stovek žádostí o dotaci podpoří. Hospodářské noviny se proto rozhodly zjistit, jak dnes tyto projekty slouží, zvláště když státní pokladně zoufale chybějí peníze. Výsledek? Stát takto například poslal peníze na bohatý golfový areál, na polosoukromý aquapark nebo fotbalový klub s výtečnými kontakty na politiky. Ti navíc většinou porcování medvěda hájí, ačkoli slibují, že letos (stejně jako loni) kvůli krizi žádné porcování nebude.

 

<%Anketa71%>

 

Neziskové projekty se zvrtnou v podnikatelské

 

Jeden příklad: Podnikatel Marek Jedlička právě staví v Prostějově své Centrum zdraví, na něž získal od státu 16 milionů. Původně neziskový projekt se však zvrtl v soukromou polikliniku, v níž si budou lékaři za běžné komerční ceny pronajímat ordinace. Jestli je to tak v pořádku, by mělo vědět ministerstvo zdravotnictví. Ani po čtyřech dnech ale úřad nedokázal na dotaz Hospodářských novin odpovědět. Který z poslanců dotaci Jedličkovi zajistil, je také tajné - návrhy jsou anonymní a většina poslanců se k nim zásadně nehlásí.

 

Dotace poslanců jsou neprůhledné

 

Rozdělování poslaneckých dotací je sporné z několika důvodů. Předně nikdo neposuzuje, jestli jsou v regionu opravdu zapotřebí, nekoná se žádná soutěž, z níž by vyšel nejužitečnější projekt. Často naopak vyhrává ten, za nímž stojí vlivný politik. Jako třeba Daniel Petruška z ODS, který fotbalovému klubu v Živanicích u Pardubic poslal dohromady už sedm milionů. Klubu přitom šéfuje jeho kamarád, v jehož domě navíc Petruška bydlí, píší Hospodářské noviny.

(Mediafax)

Kam dál?

- Politici můžou za 83 procent dluhu ČR, škodí víc než světová krize

- Krutý účet za neschopné politiky - kam se řítíme?

- Politici šetřit nechtějí, recesi ať splatí plátci daní

- Korupce nezmizí, slibům politiků o skoncování s korupcí nikdo nevěří

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články