Pospíšil chce "mladší" soudce, měli by odcházet do důchodu v 65 letech

27. 8. 2010 – 12:39 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pospíšil chce "mladší" soudce, měli by odcházet do důchodu v 65 letech
Letos dosáhne či dosáhlo věku 65 let a více 89 soudců a 37 státních zástupců, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) hodlá snížit maximální věkovou hranici pro výkon funkce soudce a státního zástupce. Jak agenturu Mediafax informoval v pátek, soudci a žalobci by do důchodu odcházeli o pět let dříve, než je tomu dosud, tedy v 65 letech.

Současně by přitom Pospíšil rád zvýšil počet vyšších soudních úředníků. "O to číslo, o které se sníží množství soudců, naroste počet tabulkových míst pro soudní úředníky," uvedl.

Česká republika by se tak vrátila k hranici, která platila až do roku 2002, současně by se více přiblížila úrovni, která je obvyklá ve vyspělých evropských státech.

 

<%Anketa195%>

 

Skepsi k celému záměru vyjádřil prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Myslí si, že vše nakonec zůstane jen "na papíře" a zatímco počet tabulkových míst pro úředníky se zvýší, jejich skutečné množství na soudech zůstane nezměněné. "Ministerstvo nám neustále jenom slibuje, že snižování počtu soudců bude vykompenzováno vyšším počtem vyšších soudních úředníků, doposud se tak nestalo. A jestliže na jejich platy nebyly peníze doposud, nevěřím tomu, že by se našly právě teď, v době úsporných opatření," tvrdí Lichovník.

Plán na snížení maximálního věku pro výkon soudcovského povolání a funkce žalobce je součástí balíčku dílčích reforem justice, které by Pospíšil rád provedl ještě do konce tohoto roku, nejpozději však v prvních měsících roku 2011. Mimo to má v plánu komplexní reformu. K té by mělo dojít v průběhu volebního období.

Letos dosáhne či dosáhlo věku 65 let a více 89 soudců a 37 státních zástupců, jejich roční mzdové náklady činí 167 milionů korun. V roce 2011 pak 65. narozeniny oslaví další šedesátka mužů a žen v talárech a žalobců.

-Veronika Žižlavská, Mediafax

Kam dál?

- Šéf soudcovské unie: Protikorupční soudy jsou na nic

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články