Postižení nemají někdy na nemocnici a mercedesy nejezdí, říká Krása

23. 10. 2012 – 20:14 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Postižení nemají někdy na nemocnici a mercedesy nejezdí, říká Krása
Zdravotně postižení se podle rady musí vyrovnávat i s celou řadou mýtů. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Za poslední dva roky se v Česku výrazně zhoršilo postavení lidí s handicapem, tvrdí šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Uvedl to na úterní senátní konferenci s tematikou rovných práv.

"Zdravotně postižení mají vlivem reforem špatný přístup k dávkám, prodlužuje se doba jejich přiznání a zhoršují se i možnosti zdravotně postižených najít si práci," uvedl Krása. Dodal, že podobné je to i s přístupem ke zdravotní péči, kdy Česko jako jediná země nemá strop pro poplatky za péči v nemocnici.

"Známe ze své praxe i případy, kdy lidé podepsali revers a raději z nemocnice odešli, protože si nemohli dovolit platit poplatky za péči i nájem," popsal předseda rady.

Špatná situace je podle něj v oblasti práce na vládních iniciativách, které by mohly zdravotně postiženým pomoci. "Například u úmluvy o právech osob se zdravotním postižením zatím není vytvořen ani monitorovací výbor na její dodržování," popsal Krása.

Zdravotně postižení se podle rady musí vyrovnávat i s celou řadou mýtů. "Například dostáváme fotky mercedesů s kartou pro parkování na místě pro tělesně postižené s tím, že jde o klasický případ zneužívání tohoto privilegia. Zdravotně postižený ale přece může být i movitý člověk," popsal jeden z mýtů za Národní radu Patrik Nacher.

Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články