Potíže se splácením dluhů má 15 procent Čechů, Slováků dvojnásob

24. 9. 2013 – 19:37 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Potíže se splácením dluhů má 15 procent Čechů, Slováků dvojnásob
Češi mají nejčastěji problémy s plněním svých závazků kvůli nečekaně vysokým výdajům, následuje ztráta zaměstnání a pomyslný bronz získává nemožnost splácet dluhy kvůli dlouhodobé nemoci. Proti tomu na Slovensku je situace zcela opačná, nejčastějším důvod | zdroj: NašePeníze.cz

Nejen zadlužování státu, ale také zadlužování domácností roste nezastavitelným tempem. Půjčit si peníze je však věc jedna a jejich poctivé splácení věc druhá. Průzkumy společnosti Profi Credit ukazují, že potíže s plněním svých závazků má 15 procent Čechů, na Slovensku je to dokonce dvakrát tolik.

„Letos si nejvíce klientů požádalo o odklad splátek v lednu, a to 18 procent. Je to dáno především tím, že si lidé berou úvěry v předvánočním období, od října do prosince. Nakoupí dárky a v lednu či v únoru zjistí, že Ježíšek byl štědřejší, než být měl,“ říká marketingový ředitel společnosti Profi Credit Ondřej Šmakal. I v tomto ohledu si však stojíme lépe než Slováci. U těch jde totiž předvánoční šílenství až do takového extrému, že na začátku nového roku musí o odklad splátek žádat 43 procent zadlužených.

 

Jaké jsou nejčastější důvody platební neschopnosti?

 

Češi mají nejčastěji problémy s plněním svých závazků kvůli nečekaně vysokým výdajům, následuje ztráta zaměstnání a pomyslný bronz získává nemožnost splácet dluhy kvůli dlouhodobé nemoci. Proti tomu na Slovensku je situace zcela opačná, nejčastějším důvodem neschopnosti platit dluhy je u našich východních sousedů vážná nemoc.

 

„Alarmující je, že o odklad splátek žádají lidé už po třech měsících splácení, a to z důvodu napjatého rodinného rozpočtu,“ upozornil Ondřej Šmakal. Dodal zároveň, že lidé by si měli brát spotřebitelský úvěr jen na věci, které skutečně potřebují - například pokud se jim rozbije pračka.

 

„Vůbec nejhorší je řešit problémy se splácením další půjčkou a vytloukat tak klín klínem,“ zakončil klasickým příkladem špatného chování Šmakal.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články