Potraviny konečně zlevňují, inflace se snížila

11. 8. 2013 – 11:47 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Potraviny konečně zlevňují, inflace se snížila
Prodejci potravin však nejsou jediní, kteří musí kvůli rostoucí nezaměstnanosti a mizivému zvyšování mezd zlevňovat. S cenou dolů šli rovněž další obchodníci prodávající zboží, jehož dostupnost je možné označit za základní lidskou potřebu. Foto:SXC, Text: | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny na českých pultech zamířily koncem července dolů. Proti předchozímu měsíci je možné koupit levněji především zeleninu, zlevnila ovšem také vejce, minerální vody nebo drůbeží maso. Celková inflace v ČR proti loňskému červnu zpomalila o 0,2 procentního bodu na 1,4 procenta.

Prodejci potravin však nejsou jediní, kteří musí kvůli rostoucí nezaměstnanosti a mizivému zvyšování mezd zlevňovat. S cenou dolů šli rovněž další obchodníci prodávající zboží, jehož dostupnost je možné označit za základní lidskou potřebu. Díky tomu zlevnila například obuv, šaty, základní kosmetické potřeby, ale také ceny za bydlení, především zemní plyn (-2,8 procenta).

Naopak se zdražováním přišli prodejci tabákových výrobků, stoupla také cena vína a v průměru o 1,4 procenta více než v červnu zaplatili v červenci také řidiči u benzinových pump. Nejvýrazněji však podražila rekreace a kultura, kde vzrostly sezonní ceny dovolených s komplexními službami o 12,5 procenta.

V souhrnu klesly koncem července proti červnu ceny zboží o 0,8 procenta, zatímco služby zdražily o 0,7 procenta.

Pokud srovnáme aktuální situaci s červencem loňského roku, vidíme největší rozdíl v ceně vajec (-23,7 procenta), významně však zlevnil také zemní plyn (-6,9 procenta) a díky novým tarifům mobilních operátorů zlevnil také oddíl pošty a telekomunikace, kde klesly ceny telefonních služeb o necelých 12 procent.

"Inflace zvolňuje, což nepochybně ocení spotřebitelé, jimž se letos příjmová situace nijak viditelně nelepší. Příznivý navíc zůstává i další výhled do budoucna, kdy obchodníci nedostanou žádný prostor pro zdražování," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články