Povinné ručení podraží o několik procent

5. 5. 2013 – 9:55 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Povinné ručení podraží o několik procent
Senát ve čtvrtek odsouhlasil novelu zákona, podle níž nově tři procenta z vybraného povinného ručení půjdou do fondu zábrany škod. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Jak zareagovaly pojišťovny na novelu zákona, kdy budou muset odvádět tři procenta z vybraného povinného ručení na pomoc hasičům, policistům, zdravotníkům, nebo na bezpečnost na silnicích? Ty, které oslovil Mediafax, potvrdily, že povinné ručení zdraží. Novelu ve čtvrtek odsouhlasili senátoři.

"Pravděpodobně se to v budoucích smlouvách odrazí," řekl Mediafaxu mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa, který zatím nemůže říci, jestli půjde o plošné zvýšení o tři procenta. Nejspíš ale půjde o různá zvýšení pro jednotlivé rizikové skupiny, v průměru pak o tři procenta.

"Nemáme důvod jít s cenou vzhůru o více než tři procenta," doplnil ho Petr Milata z ČSOB, podle kterého je povinné ručení sekundárním daňovým zatížením obyvatel České republiky. "Jde o daň přenášenou z finančních úřadů na pojišťovny," konstatoval mluvčí.

Zvýšení cen plánuje i Česká pojišťovna (ČP), která říká, že již nyní platí na základě dohody s hasiči náklady za provedené likvidační práce při výjezdech k dopravním nehodám. "Naproti tomu dnes Senátem schválený návrh procentních odvodů z povinného ručení považujeme za velmi nekoncepční a nesystémový. Pojišťovny tak budou de facto hasičům platit hned dvakrát, a navíc činnosti hasičů mají mnohem širší záběr než jen zasahování u dopravních nehod," poukazuje na problém mluvčí ČP Tomáš Zavoral, podle kterého tak bude pojišťovna muset promítnout nárůst i do cen.

Káňa ale poukázal na to, že nepůjde o závratné zvýšení, protože ceny povinného ručení se pohybují ročně mezi třemi a šesti tisíci korun. Šlo by tak o zvýšení o něco málo přes 90 korun u nejnižších a o 180 korun u nejvyšších sazeb. Zvýšení cen oznámil jménem Allianz také její mluvčí Václav Bálek.

"Z našeho pohledu se jedná o velmi nespravedlivé a současně velmi kontroverzní řešení, ke kterému chybí řádný ekonomický rozbor ze strany předkladatelů zákona," přiblížila pohled České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová, podle které je i legislativně tato nová "nepřímá daň" nesrozumitelná. Má podle ní několik výkladů, které se nejdřív budou muset vyřešit nastavením metodiky fungování fondu zábran škody.

Senát ve čtvrtek odsouhlasil novelu zákona, podle níž nově tři procenta z vybraného povinného ručení půjdou do fondu zábrany škod. Patnáct procent z vybraných peněz skončí u zdravotníků a policistů, shodná částka má jít programům pro zvýšení bezpečnosti na silnicích a hasiči dostanou zbytek.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články