Povinné ručení vozidel je historicky nejlevnější

13. 11. 2011 – 21:38 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Povinné ručení vozidel je historicky nejlevnější
Všechny pojišťovny na našem trhu počítají ceny povinného ručení podle několika rizikových faktorů, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Na trhu působí řada pojišťoven se spoustou produktů, proto vybrat nejvýhodnější povinné ručení není snadné. Při honbě za co nejnižšími cenami by si ale řidiči měli uvědomit, že cena je jen jedno z kritérií dobré pojistky, říká Pavel Ronovský, ředitel srovnávacího portálu.

Ceny povinného ručení v posledních letech klesají. Jak dlouho bude tento trend pokračovat?

Ano, spořivé řidiče určitě potěší skutečnost, že ceny povinného ručení dlouhodobě klesají. Podle České kanceláře pojistitelů je pokles cen ročně asi šestiprocentní. U některých pojišťoven je meziroční rozdíl dokonce i více než 25 procent. Je to dáno vysokou konkurencí a také existencí internetových srovnávačů, kde je jednoduchá a transparentní porovnání nabídek. V honu za nejnižší nabídkou by však řidiči neměli zapomínat na to, že cena je jen jedním z kritérií. K těm dalším patří rozsah asistenčních služeb, limit pojistného plnění nebo možnost zvýhodněného připojištění. Podle pojišťoven není další snižování cen povinných ručení příliš reálné.

 

Mají všichni řidiči stejné ceny povinného ručení?

Všechny pojišťovny na našem trhu počítají ceny povinného ručení podle několika rizikových faktorů, mezi než patří i věk a místo bydliště řidiče. Mladý nezkušený řidič z Prahy zaplatí i několikrát více než zkušený řidič na venkově. Velký vliv na cenu má i bonus, což je až 60procentní sleva na pojistném za ježdění bez nehod.

 

Čím se nabídky pojišťoven odlišují kromě ceny?

Jedná se o asistenční služby a doplňkové připojištění k základnímu povinnému ručení. Základní asistenční službou je běžně odtah havarovaného auta do servisu. Nabídka pojišťoven je však mnohem pestřejší. Řidič by si měl vybírat tarif s takovými službami, které opravdu může využít, například dovoz pohonných hmot zdarma, otevření auta se zabouchnutými klíčky, nastartování vozidla s vybitou baterií, oprava pneumatiky nebo ubytování posádky v místě nehody. Velmi oblíbeným připojištěním je pojištění čelního skla. Dále je možné se pojistit proti působení přírodních živlů, střetu se zvěří, případně sjednat úrazové pojištění řidiče.

 

 

- Tomáš Johánek | Vyšlo na Profit.cz, předplaťe si časopis Profit

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články