Povinné ručení zdraží o desítky procent, můžete pak vypovědět smlouvu

25. 9. 2013 – 20:19 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Povinné ručení zdraží o desítky procent, můžete pak vypovědět smlouvu
V případě, kdy vám pojišťovna zdraží povinné ručení, je možné vypovědět smlouvu ihned. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Kvůli změnám v zákonech se řidiči musí připravit na další zdražení povinného ručení. Kolik přesně si ale připlatíte, to už nezáleží pouze na politicích, ale také na jednotlivých pojišťovacích ústavech. Pokud tedy budete mít pocit, že vás ta vaše ždímá víc, než je zdrávo, změnte pojišťovnu za levnější.

Jak často je možné měnit pojišťovnu?

Pojišťovnu je možné změnit zpravidla jednou do roka. Povinné ručení se většinou sjednává na dobu neurčitou a automaticky se prodlužuje, pokud jej jedna ze stran nevypoví. Abyste pojistnou smlouvu řádně ukončili, je nutné, aby pojišťovna výpověď obdržela nejméně šest týdnů před jejím výročím. Výpověď nicméně můžete podat kdykoli během pojistného roku a smlouva bude vždy ukončena až k datu konce pojistného období.

Mohu zrušit smlouvu se svou pojišťovnou kdykoliv? 

V případě, kdy vám pojišťovna zdraží povinné ručení, je možné vypovědět smlouvu ihned. „Klient má v takovém případě poměrně volné ruce. Zákon totiž pojišťovnám ukládá povinnost informovat klienty o jakékoli změně pojistného na další pojistné období, a to minimálně dva měsíce před ukončením daného pojistného období,“ říká ředitel portálu zprostředkovávající pojištění David Tacl s tím, že pokud pojišťovna ručení zdraží, je možné ho vypovědět již do jednoho měsíce od oznámení změn.

Dalšími způsoby, jak změnit pojišťovnu, může být také vyřazení z evidence nebo změna vlastníka vozu.

Jinou možností, jak se vyvázat z předražené pojistky, může být také uložení registračních značek do depozita, byť na jeden den. Tento krok se však kvůli správnímu poplatku vyplatí pouze v případě vyšších úspor na pojistném.

Pojistnou smlouvu lze rovněž vypovědět do dvou měsíců od jejího sjednání bez uvedení důvodu nebo do tří měsíců od pojistné události. Ukončení pojistné smlouvy je samozřejmě možné i při změně vlastníka. „Majitelé vozidel někdy ukončení nevýhodné pojistné smlouvy řeší fiktivním prodejem. Takovým způsobem změny pojišťovny se však lidé pohybují na hraně zákona,“ varuje David Tacl, ředitel portálu ČeskéPojištění.cz.

Pojišťovny totiž mají možnost nepoctivé pokusy o ukončení smlouvy prověřit a odhalit. Vždy se proto vyplatí využít jen standardních a zákonem jasně definovaných postupů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články